Категорія
Новини
Дата

Співзасновник Grammarly Дмитро Лідер вийшов з операційного управління компанією. Forbes дізнався деталі

1 хв читання

Дмитро Лідер, співзасновник найдорожчого стартапу з українським корінням Grammarly, що допомагає користувачам писати без помилок англійською, вийшов з операційного управління компанією. Про це Forbes повідомила пресслужба компанії.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • Після тривалого сабатікалу співзасновник Grammarly Дмитро Лідер у січні 2024-го вирішив залишити свою операційну роль, щоб зосередитися на особистих проєктах, ідеться у письмовому коментарі компанії на запит Forbes.
  • У компанії Лідер відповідав за мовні технології.
  • «Співзасновники Олексій Шевченко та Максим Литвин залишаються ключовими членами операційної команди», – додали у пресслужбі.

Контекст

Grammarlyперший український єдиноріг. У 2009 році компанію заснували у Києві Максим Литвин, Олексій Шевченко та Дмитро Лідер. Після раунду на $200 млн у 2021-му оцінка стартапу зросла до $13 млрд.

Завдяки цьому статки Литвина та Шевченка тоді оцінювались у $4 млрд для кожного, що вивело підприємців на друге-третє місця у списку найбагатших українців за версією Forbes Ukraine. Зараз рейтинг Forbes Real-Time оцінює частку кожного в $1,9 млрд.

У Grammarly називають оцінку некоректною, але не розголошують розподіл часток. Утім, частку Лідера вони все ж таки розкрили – у співзасновника лише 1%. Але навіть відсотка достатньо, аби його власник потрапив до 100 найбагатших українців Forbes. У 2021-му він був на 40-му місці зі статками $260 млн.

У 2024-му орієнтовна капіталізація Grammarly, за оцінкою Forbes, – $8,1 млрд. Таким чином, статки Лідера можуть оцінюватися у $81 млн.

Під час повномасштабного вторгнення Лідер налагодив постачання та ремонт авто для ЗСУ. Він і команда відкрили СТО неподалік від зони бойових дій. У списку послуг – надання військовим підмінного авто на час ремонту чи купівлі. З березня ГО «Автоботи України», яку заснував Лідер, придбала для ЗСУ 96 авто та відремонтувала 80.

У вересні Grammarly оголосив про призначення нових фінансового та технічного директорів. У компанії наголосили, що обидва керівники допомогли своїм попереднім компаніям пройти процес IPO. Про те, що компанія може отримати від виходу на біржу, Forbes писав тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд