Категорія
Новини
Дата

Стійкий до російського РЕБу. Новий український ударний дрон Backfire готують до серійного виробництва

Новий ударний дрон від українських виробників – Backfire – вже пройшов комісію Міноборони та очікує наказ на допуск до експлуатації. Про це повідомив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Backfire – ударний дрон від українських розробників, які увійшли до оборонного кластера Brave1. 
  • БпЛА залітає до 35 кілометрів у тил ворога та допомагає уражати російську артилерію, логістичні вузли, ворожі склади й командні пункти, зазначив Федоров.
  • За його словами, завдяки GPS-антені, яку майже неможливо заглушити, дрон дуже стійкий до ворожих засобів РЕБу. 
  • Також через повну автономність безпілотника росіяни не можуть вирахувати його координати та наземної команди. Це убезпечує операторів, наголосив віцепремʼєр.
  • Зараз Backfire демонструє хороші результати на фронті, зазначив Федоров. За його словами, за останні два місяці військові здійснили щонайменше 50 успішних місій. Розробники співпрацюють зі зведеним загоном «Злі птахи» ЗСУ, які допомагають удосконалювати БпЛА.
  • «Пташка» вже пройшла комісію Міноборони та очікує наказ на допуск до експлуатації. Це означає, що держава офіційно зможе закуповувати ці безпілотники. Команда творців уже готується до серійного виробництва БпЛА», – зазначив Федоров.
Дрон Backfire

Ударний дрон Backfire. Фото: Михайло Федоров

Контекст

​​Brave1 – спільна ініціатива Міноборони з Генштабом, РНБО, Мінстратегпромом та Мінекономіки. Кластер об’єднує сотні топових розробників та військових для найкращої взаємодії. Як зазначають в Мінцифри, Сили оборони можуть поставити конкретні завдання розробникам, а компанії – отримати профільну підтримку й грант на розвиток продукту.

Загалом до Brave1 надійшло 583 проєкти, 305 з них уже пройшли оборонну експертизу. Ще 19 проєктів – на стадії укладання договорів на $315 000.

За даними Міноборони, на озброєння чи в експлуатацію прийнято 28 моделей українських БпЛА. Зокрема девʼять моделей дронів-камікадзе, серед яких три літакового типу, а також шість моделей FPV-дронів.

Загальна кількість поставлених ЗСУ БпЛА та дронів у рамках закупівель Міноборони налічує тисячі одиниць, заявляли в Міноборони.

З низкою українських компаній укладено контракти на серійне виробництво 10 моделей БпЛА різних типів. Найменування та обсяги міністерство не розкриває з міркувань безпеки.

Уряд виділив 40 млрд грн цього року, які інвестує в українських виробників безпілотників, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на річниці проєкту «Армія дронів». Він додав, що Кабмін схвалив рішення, що сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні