Категорія
Новини
Дата

Світ бідніє. Allianz прогнозує скорочення загального добробуту більш ніж на 2% цьогоріч

Загальний добробут домогосподарств світу перебуває на шляху до першого значного скорочення після фінансової кризи 2008 року. Про це свідчить звіт Allianz, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Після трьох років рекордного зростання вартості фінансових активів домогосподарств 2022 рік, ймовірно, призведе до номінального падіння більш ніж на 2%, йдеться у звіті про глобальне багатство, опублікованому в середу. 
  • Аналітики назвали цей рік «поворотним моментом» для світового добробуту.
  • «Посилення грошово-кредитної політики стискає економіку та ринки – добробут домогосподарств постраждає, – йдеться у звіті Allianz. – У реальному вираженні домогосподарства втратять десяту частину свого багатства».
  • Зазначається, що війна Росії проти України придушила відновлення економіки після пандемії та викликала різке зростання цін на харчові продукти й енергоносії, що змусило центральні банки в усьому світі підвищити вартість запозичень.
  • Більшість фондових ринків, найпевніше, закінчать рік «у мінусі», кажуть в Allianzі.
  • «На відміну від Великої фінансової кризи, за якою відбувся відносно швидкий розворот, – не в останню чергу на ринках активів – цього разу середньострокова перспектива також досить похмура: очікується, що середнє зростання фінансових активів буде на рівні 4,6% до 2025 року порівняно з 10,4% у попередні три роки», – йдеться у звіті.

Контекст

Міжнародний валютний фонд у вівторок, 11 жовтня, знизив свій прогноз зростання глобальної економіки на 2023 рік на тлі війни в Україні, високих цін на енергоносії та продовольство, інфляції та різкого підвищення відсоткових ставок, попередивши, що в майбутньому умови можуть значно погіршитися. МВФ заявив, що зростання світового ВВП наступного року сповільниться до 2,7%.

Наприкінці липня МВФ погіршив прогноз зростання глобального ВВП на тлі похмурих перспектив і невизначеності. Зазначалося, що глобальне економічне зростання сповільниться з 6,1% минулого року до 3,2% цього року та 2,9% наступного року, що на 0,4 та 0,7 в.п. нижче, ніж прогнозувалося у квітні. Це повʼязано з уповільненням зростання у США, Китаї та Єврозоні.

Вторгнення Росії в Україну коштуватиме світовій економіці $2,8 трлн недоотриманої продукції до кінця наступного року – і навіть більше, якщо сувора зима призведе до нормування енергії в Європі, заявила Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD).

Три десятиліття прогресу у скороченні бідності стерли пандемія Covid-19 та вторгнення Росії в Україну, за даними Світового банку, який попередив, що глобальна мета викорінення бідності до 2030 року нині недосяжна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні