Категорія
Новини
Дата

Тігіпко, Ахметов та «Нова пошта» зацікавлені в купівлі Ідея Банку

1 хв читання

Польські акціонери Ідея Банку Getin Holding мають продати цей актив до кінця жовтня на вимогу НБУ. На банк вже претендують група ТАС Сергія Тігіпка, ПУМБ Ріната Ахметова та «Нова пошта» Вячеслава Клімова і Володимира Поперешнюка. Про це ідеться в редакційному тексті Forbes

Це може стати першою угодою з продажу банку на українському ринку від початку вторгнення РФ. 

Ключові факти 

  • Про інтерес Тігіпка Forbes розповіли двоє фінансистів, знайомих з перебігом продажу банку. Сам бізнесмен підтвердив цей інтерес, але вказав, що говорити про деталі зарано. 
  • Про зацікавленість банку ПУМБ Forbes розповіли двоє топпосадовців фінансово-економічного блоку у владі. Вони спілкувалися на умовах анонімності, бо не уповноважені коментувати цю тему публічно. Про інтерес «Нової пошти» розказали троє топпосадовців. 
  • І в ПУМБ, і в «Новій пошті», і в самому Ідея Банку відмовились від коментарів. У Національному банку заявили у відповідь на запит Forbes, що поки не отримували документів від потенційних інвесторів. 
  • Ідея Банк може коштувати від половини до одного капіталу, вважають опитані учасники ринку. У грошовому вимірі наразі це від майже $20 млн до близько $39 млн. 

Контекст 

Це вже третя спроба продати Ідея Банк. Через пандемію коронавірусу зірвалась угода про придбання банку компанією Dragon Capital, а вторгнення РФ зірвало угоду Getin Holding з банком ПУМБ.   

Третя спроба, вочевидь, має більше шансів на успіх, адже продати банк від польського Getin Holding вимагає НБУ. 

У листі від 29 квітня 2024 року НБУ вимагає від холдингу вийти з активу, адже регулятор визнав небездоганною репутацію і самого Getin Holding, і його власника Лешека Чарнецького. Про це сам холдинг повідомив на Варшавській фондовій біржі.  

Польські правоохоронці ще в 2020 році звинуватили Чарнецького у причетності до місцевої фінансової піраміди GetBack. Через ці махінації 1140 клієнтів загалом втратили 227 млн злотих. На сьогодні це близько 2,3 млрд грн. Кримінальна справа досі триває, сам Чарнецький перебуває за межами Польщі. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні