Категорія
Новини
Дата

У Києві затримали власника одного з агрохолдингів. Його підозрюють у постачанні продуктів окупантам

СБУ підозрює засновника одного з агрохолдингів в Україні у фінансуванні збройної агресії РФ, повідомляє пресслужба. Бізнесмена затримали у квартирі його сина у Києві, за даними СБУ, підприємець переховувався та планував втечу до Росії. Джерело Forbes в правоохоронних органах повідомляє, що йдеться про Дживана Мамояна та ТОВ «Моріс Каховка».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними слідства, підконтрольна Мамояну продовольча компанія знаходиться на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини і працює в інтересах РФ. Зокрема, «Моріс Каховка» входить до основних постачальників харчової продукції для російських військ, які знаходяться на півдні України.
  • Також СБУ задокументувала, що бізнесмен передав російським військам складські приміщення виробничого комплексу підприємства у тимчасово захопленому Каховському районі Херсонщини. Командування окупаційних угруповань РФ використовує логістичні ангари для зберігання власного озброєння, боєприпасів та бойової техніки.
  • Під час обшуків у Києві вилучено документи, печатки, комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які підтверджують факти співпраці з РФ.
  • Слідчі Служби безпеки повідомили бізнесмену про підозру за ч. 1 ст. 111-2 (Пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України.
У Києві затримали власника одного з агрохолдингів. Його підозрюють у постачанні продуктів окупантам /Фото 1

Фото: СБУ

У Києві затримали власника одного з агрохолдингів. Його підозрюють у постачанні продуктів окупантам /Фото 2

Фото: СБУ

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

За даними YouСontrol, ТОВ «Моріс Каховка» було зареєстровано на Херсонщині в смт Любимівка у 2013 році. Основним видом діяльності підприємства є розведення свійської птиці, також воно займається вирощуванням зернових та виробництвом мʼяса. Станом на 2020 рік статутний капітал «Моріс Каховка» становив 20,1 млн грн, дохід – 8 млн грн.

У грудні 2022 року дані компанії з’явились в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб у Федеральній податковій службі РФ. Крім Моріс Каховка Дживан Мамоян є власником заводу «Пирятинський делікатес», згідно даних Youcontrol. Завод працює у Полтавській області і виробляє полуфабрікати (вареники, пельмені, млинці, котлети та інше). У 2022 році виторг компанії склав 2,4 млрд грн, за даними Youcontol.

За даними у СБУ, у травні 2022 року Мамоян організував «перереєстрацію» агрокомпанії в окупаційному «управлінні федеральної податкової служби РФ по Херсонській області». З того часу підприємство щомісяця сплачує до бюджету місцевої окупаційної адміністрації РФ понад 100 000 руб. «податків».

Також агрокомпанія є одним з провідних у регіоні фінансових донорів російського «фонду підтримки учасників СВО», який створений за указом Путіна у квітні 2023 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні