Категорія
Новини
Дата

У Росії заарештували активи, які раніше належали Global Spirits

1 хв читання

Районний суд Курська заарештував активи російського виробника алкогольної продукції, які раніше належали холдингу Global Spirits українського бізнесмена Євгена Черняка. Наступним кроком може стати їх націоналізація, пише РБК.

Ключові факти

  • Арештовані Феодосійський завод коньяків і вин, «Кримський винний дім», лікеро-горілчані заводи «Русский север» у Вологді и «Родник и К» у підмосковних Митищах, а також дистрибʼютори «Традиции успеха», «Стандарт качества» і «Новый уровень», свідчать дані Федеральної служби судових приставів.
  • Вартість згаданих активів оцінюється у щонайменше 15 млрд руб, заявляв гендиректор «Infoline-Аналітики» Михайло Бурмістров. Арешт активів спрямований на забезпечення виконання майбутнього рішення про націоналізацію, вважає керуючий партнер юридичного бюро «Замоскворечье» Дмитро Шевченко.
  • Доповнено. Пресслужба Global Spirits вчергове заявила, що не має відношення до згаданих вище активів.
  • «Холдинг Global Spirits з 2014 року не має жодних активів у РФ, а з 24 лютого 2022 року відкликано ліцензію на виробництво, про що ми повідомили на офіційному сайті компанії о 10 ранку 24 лютого 22 року, як і усі українські компанії нашої індустрії. Більше того, через Європейський суд, рішенням заборонили будь-яке використання на території РФ всіх брендів Global Spirits. Немає з 2014 року і ніколи вже не буде ні активів, ні брендів», – йдеться у коментарі холдингу.

Контекст

Global Spirits раніше заявляв, що після лютого 2022 року відкликав ліцензію на виробництво алкогольної продукції на російському та білоруському ринках. 

У травні 2022-го російські ЗМІ повідомили, що алкогольні заводи, що випускали горілку «Хортиця», «Мороша», «Первак» із портфеля холдингу Global Spirits, змінили власника в РФ.

Використання брендів холдингу на території Росії компанія вважає неправомірним і оскаржувала це в суді Кіпру.

Водночас проти Черняка у РФ відкрили «кримінальну справу». Його підозрюють у «спонсорстві тероризму за перерахування грошей на потреби ЗСУ». Російське МВС оголосило Черняка в розшук, а Росфінмоніторинг вніс його до реєстру осіб, причетних до тероризму та екстремізму.

Російський Мінфін почав готувати передачу активів Global Spirits у тимчасове управління Росмайна наприкінці минулого року, писали «Ведомости». Передача активів нібито повʼязана зі справою про фінансування ЗСУ, порушеною проти Черняка, зазначав співрозмовник видання.

До початку війни в Україні «Хортиця» була лідером російського горілчаного ринку з часткою 5,3%, друге місце посідала «Мороша» з 4,4%, а третє — «Біленька» з 4%, за даними «Коммерсанта»

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні