Категорія
Новини
Дата

У Росії заарештували активи, які раніше належали Global Spirits

1 хв читання

Районний суд Курська заарештував активи російського виробника алкогольної продукції, які раніше належали холдингу Global Spirits українського бізнесмена Євгена Черняка. Наступним кроком може стати їх націоналізація, пише РБК.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Арештовані Феодосійський завод коньяків і вин, «Кримський винний дім», лікеро-горілчані заводи «Русский север» у Вологді и «Родник и К» у підмосковних Митищах, а також дистрибʼютори «Традиции успеха», «Стандарт качества» і «Новый уровень», свідчать дані Федеральної служби судових приставів.
  • Вартість згаданих активів оцінюється у щонайменше 15 млрд руб, заявляв гендиректор «Infoline-Аналітики» Михайло Бурмістров. Арешт активів спрямований на забезпечення виконання майбутнього рішення про націоналізацію, вважає керуючий партнер юридичного бюро «Замоскворечье» Дмитро Шевченко.
  • Доповнено. Пресслужба Global Spirits вчергове заявила, що не має відношення до згаданих вище активів.
  • «Холдинг Global Spirits з 2014 року не має жодних активів у РФ, а з 24 лютого 2022 року відкликано ліцензію на виробництво, про що ми повідомили на офіційному сайті компанії о 10 ранку 24 лютого 22 року, як і усі українські компанії нашої індустрії. Більше того, через Європейський суд, рішенням заборонили будь-яке використання на території РФ всіх брендів Global Spirits. Немає з 2014 року і ніколи вже не буде ні активів, ні брендів», – йдеться у коментарі холдингу.

Контекст

Global Spirits раніше заявляв, що після лютого 2022 року відкликав ліцензію на виробництво алкогольної продукції на російському та білоруському ринках. 

У травні 2022-го російські ЗМІ повідомили, що алкогольні заводи, що випускали горілку «Хортиця», «Мороша», «Первак» із портфеля холдингу Global Spirits, змінили власника в РФ.

Використання брендів холдингу на території Росії компанія вважає неправомірним і оскаржувала це в суді Кіпру.

Водночас проти Черняка у РФ відкрили «кримінальну справу». Його підозрюють у «спонсорстві тероризму за перерахування грошей на потреби ЗСУ». Російське МВС оголосило Черняка в розшук, а Росфінмоніторинг вніс його до реєстру осіб, причетних до тероризму та екстремізму.

Російський Мінфін почав готувати передачу активів Global Spirits у тимчасове управління Росмайна наприкінці минулого року, писали «Ведомости». Передача активів нібито повʼязана зі справою про фінансування ЗСУ, порушеною проти Черняка, зазначав співрозмовник видання.

До початку війни в Україні «Хортиця» була лідером російського горілчаного ринку з часткою 5,3%, друге місце посідала «Мороша» з 4,4%, а третє — «Біленька» з 4%, за даними «Коммерсанта»

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні