У Венесуелі спалахнули масові протести після оголошення перемоги Ніколаса Мадуро на виборах президента /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Венесуелі спалахнули масові протести після оголошення перемоги Ніколаса Мадуро на виборах президента

2 хв читання

Getty Images

По всій Венесуелі спалахнули протести проти переобрання авторитарного президента Ніколаса Мадуро на третій термін, пише Financial Times. Виборчі органи заявили, що Мадуро набрав 51% голосів, продовживши чвертьстолітнє соціалістичне правління. Опозиція стверджує, що має докази своєї перемоги на виборах.

Близькі союзники Мадуро – Росія, Китай, Іран та Куба, вони вже привітали його перемогу. США розірвали дипломатичні відносини з Ніколасом Мадуро та закрили своє посольство ще у 2019-му, тому що звинувачували Мадуро у фальсифікації попередніх виборів.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Усього через кілька годин після того, як контрольований урядом виборчий орган CNE підтвердив перемогу Мадуро, лідер опозиції Марія Коріна Мачадо оголосила свого кандидата Едмундо Гонсалеса справжнім переможцем, який набрав 6,2 млн голосів проти 2,7 млн ​​у Мадуро, на підставі підрахунків, які отримані опозицією із 73% виборчих дільниць.
  • CNE заявила, що Мадуро переміг з 51,2% голосів, порівняно з 44,2% Гонсалеса, при підрахунку 80% голосів. Дипломат Гонсалес випереджав Мадуро щонайменше на 20 пунктів у незалежних опитуваннях і мав явну перевагу в екзитполах та швидких підрахунках у неділю.
Getty Images

Кандидат Едмундо Гонсалес та лідер опозиції Марія Коріна Мачадо Фото Getty Images

  • У понеділок протестувальники пройшли маршем Каракасом до центру столиці та президентського палацу Мірафлорес. Багато хто ніс прапори Венесуели, а дехто був у масках і тримав у руках великі деревʼяні палиці. 
  • Поліція застосувала сльозогінний газ у деяких районах.
  • У Санта-Капілʼє, за кілька кварталів від палацу, люди в цивільному стріляли з пістолетів бойовими патронами по демонстрантах, повідомляє агентство з посиланням на відео у соціальних мережах.
Getty Images

Getty Images

Getty Images

Getty Images

Попередній слайд
Наступний слайд
  • У містах по всій країні заворушення виплеснулися на вулиці. У місті Коро на північному заході Венесуели мітингувальники скинули статую попередника та наставника Мадуро Уго Чавеса.
  • CNE проігнорував заклики опублікувати докладний підрахунок голосів, заявивши, що процес підрахунку результатів було порушено хакерами, і натомість організував церемонію проголошення його президентом до 2031 року.
  • Мадуро заявив, що у Венесуелі відбувається «спроба знову здійснити державний переворот фашистського та контрреволюційного характеру».

Контекст

Мадуро – 61-річний колишній водій автобуса та міністр закордонних справ – обійняв посаду після смерті президента Уго Чавеса у 2013 році, а його переобрання у 2018-му Сполучені Штати та інші країни не визнали і називають його диктатором.

Багато венесуельських виборців прийшли у відчай, дізнавшись про продовження терміну Мадуро на шість років. Під його керівництвом країна пережила економічний колапс, міграцію приблизно третини населення та різке погіршення дипломатичних відносин, що увінчалося санкціями, запровадженими Сполученими Штатами, Європейським союзом й іншими країнами, це паралізувало нафтову промисловість, яка й без того перебувала у скрутному становищі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд