Категорія
Новини
Дата

Уряд прогнозує зниження безробіття до 19% до кінця року. У 2022-му показник становив 21,1% 

Рівень безробіття в Україні в 2023 році знизиться до 19%, повідомила перший віцепрем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко. За її словами, уряд запровадив низку програм для покращення ситуації на ринку праці. За уточненою оцінкою НБУ, торік рівень безробіття в Україні становив 21,1%.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Свириденко повідомила, що одне з важливих питань, на якому зараз сфокусований Кабмін – подолання безробіття в Україні. 
  • «За підсумками поточного року ми прогнозуємо, що рівень безробіття знизиться до 19%, проте це досить високий показник», – сказала вона.
  • За словами міністра економіки, Кабмін запровадив грантові програми для підприємців і охочих відкрити власний бізнес, ключовою умовою для отримання підтримки є створення нових робочих місць. 
  • Також діють навчальні програми й програми перекваліфікації. 

Контекст

За даними НБУ, за підсумками 2022 року рівень безробіття в Україні становив 21,1%, це на 2,2% вище за показник попереднього року і максимум з 2010-го.

В Україні ринок праці увійшов у 2023 рік, відновившись на половину від довоєнного рівня, заявляють аналітики порталу з пошуку роботи Work.ua. На кінець року найбільшу динаміку відновлення показали прифронтові регіони. У грудні 2022-го кількість пропозицій роботи становила 53 179 вакансій.

На початку року НБУ прогнозував, що безробіття в Україні в 2023 році становитиме близько 26%. Загалом воно залишатиметься вищим за свій природний рівень. У НБУ очікували, що у 2024-му рівень безробіття зменшиться до 20%, а у 2025 році – до 17,6%. 

У травні НБУ поліпшив оцінку безробіття у 2022-му з 25,8% до 21,1%, базуючись на результатах опитувань громадян.

Водночас вже у липні НБУ констатував, що динаміка пропозиції робочої сили в останні місяці практично повернулася на докризову траєкторію. Зайнятість збільшувалася як завдяки поверненню українців до звичних умов роботи, так і завдяки працевлаштуванню на новій роботі, йдеться у звіті. За прогнозом НБУ, рівень безробіття поступово скорочуватиметься: до 16,9% і 14,4% у 2024 та 2025 роках. Цьому насамперед сприятиме відновлення економічної активності.

Статус безробітного в Україні на 1 серпня мали 112 300 осіб, свідчать дані Державної служби зайнятості. З початку року працевлаштовано майже 127 000 осіб. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні