Категорія
Новини
Дата

Уряд прогнозує зниження безробіття до 19% до кінця року. У 2022-му показник становив 21,1% 

1 хв читання

Рівень безробіття в Україні в 2023 році знизиться до 19%, повідомила перший віцепрем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко. За її словами, уряд запровадив низку програм для покращення ситуації на ринку праці. За уточненою оцінкою НБУ, торік рівень безробіття в Україні становив 21,1%.

Ключові факти

  • Свириденко повідомила, що одне з важливих питань, на якому зараз сфокусований Кабмін – подолання безробіття в Україні. 
  • «За підсумками поточного року ми прогнозуємо, що рівень безробіття знизиться до 19%, проте це досить високий показник», – сказала вона.
  • За словами міністра економіки, Кабмін запровадив грантові програми для підприємців і охочих відкрити власний бізнес, ключовою умовою для отримання підтримки є створення нових робочих місць. 
  • Також діють навчальні програми й програми перекваліфікації. 

Контекст

За даними НБУ, за підсумками 2022 року рівень безробіття в Україні становив 21,1%, це на 2,2% вище за показник попереднього року і максимум з 2010-го.

В Україні ринок праці увійшов у 2023 рік, відновившись на половину від довоєнного рівня, заявляють аналітики порталу з пошуку роботи Work.ua. На кінець року найбільшу динаміку відновлення показали прифронтові регіони. У грудні 2022-го кількість пропозицій роботи становила 53 179 вакансій.

На початку року НБУ прогнозував, що безробіття в Україні в 2023 році становитиме близько 26%. Загалом воно залишатиметься вищим за свій природний рівень. У НБУ очікували, що у 2024-му рівень безробіття зменшиться до 20%, а у 2025 році – до 17,6%. 

У травні НБУ поліпшив оцінку безробіття у 2022-му з 25,8% до 21,1%, базуючись на результатах опитувань громадян.

Водночас вже у липні НБУ констатував, що динаміка пропозиції робочої сили в останні місяці практично повернулася на докризову траєкторію. Зайнятість збільшувалася як завдяки поверненню українців до звичних умов роботи, так і завдяки працевлаштуванню на новій роботі, йдеться у звіті. За прогнозом НБУ, рівень безробіття поступово скорочуватиметься: до 16,9% і 14,4% у 2024 та 2025 роках. Цьому насамперед сприятиме відновлення економічної активності.

Статус безробітного в Україні на 1 серпня мали 112 300 осіб, свідчать дані Державної служби зайнятості. З початку року працевлаштовано майже 127 000 осіб. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні