Категорія
Новини
Дата

Уряд змінив роботу електронного каталогу Prozorro Market. Деталі

Кабінет Міністрів змінив специфіку роботи Prozorro Market, відповідну постанову ухвалили у вівторок, 4 липня, повідомило Міністерство економіки. Відтепер єдиним інструментом для проведення закупівель стане запит пропозицій. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами заступниці міністра економіки Надії Бігун, основна зміна стосується того, що всі теперішні закупівлі в Prozorro Market відбуватимуться через запит пропозицій.
  • «В середньому така закупівля триватиме до 10 днів. До того ж замовник завжди буде отримувати вигідні пропозиції, адже отримає замовлення той, хто зможе запропонувати найкращу ціну», – пояснила вона.
  • За її словами, раніше при закупівлях до 100 000 грн можна було робити прямі замовлення в каталозі і процес закупівель був схожий на здійснення купівель у звичайному інтернет-магазині. 
  • Утім, дослідження та опитування користувачів показали, що вказані ціни не завжди відповідали наявності тих чи інших товарів у постачальників. Тому саме запит дає змогу отримати більш актуальні пропозиції від бізнесу та кращі ціни.

Контекст

У жовтні Уряд ухвалив постанову щодо особливостей проведення публічних закупівель на час воєнного стану. Закупівлі можна було проводити в Prozorro за новою процедурою, значно розширювалися рамки використання каталогів Prozorro Market. У системі Prozorro з’явилася процедура відкритих торгів з особливостями. Вона передбачала скорочення строків проведення повноцінних тендерів у Prozorro.

У січні стало відомо, що Кабмін змінив правила проведення торгів на період дії воєнного стану та протягом 90 днів із дня його припинення. Рішення ухвалили, бо не всі учасники торгів у системі Prozorro мають можливість брати участь в електронних аукціонах через обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури.

Після цього рішення уряду Міністерство економіки пояснило, що Кабмін не скасував Prozorro, а змінив правила електронних торгів, і відтепер виграє той, хто дасть найменшу ціну під час надання першої пропозиції, про це повідомила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко. Вона наголосила. що зміни можуть переглянути, щойно ситуація з електрикою стабілізується.

З 19 травня на Prozorro відкриті торги за замовчуванням проходять за трираундовим аукціоном. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України №471 від 12 травня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні