Категорія
Новини
Дата

Уряд змінив роботу електронного каталогу Prozorro Market. Деталі

1 хв читання

Кабінет Міністрів змінив специфіку роботи Prozorro Market, відповідну постанову ухвалили у вівторок, 4 липня, повідомило Міністерство економіки. Відтепер єдиним інструментом для проведення закупівель стане запит пропозицій. 

Ключові факти

  • За словами заступниці міністра економіки Надії Бігун, основна зміна стосується того, що всі теперішні закупівлі в Prozorro Market відбуватимуться через запит пропозицій.
  • «В середньому така закупівля триватиме до 10 днів. До того ж замовник завжди буде отримувати вигідні пропозиції, адже отримає замовлення той, хто зможе запропонувати найкращу ціну», – пояснила вона.
  • За її словами, раніше при закупівлях до 100 000 грн можна було робити прямі замовлення в каталозі і процес закупівель був схожий на здійснення купівель у звичайному інтернет-магазині. 
  • Утім, дослідження та опитування користувачів показали, що вказані ціни не завжди відповідали наявності тих чи інших товарів у постачальників. Тому саме запит дає змогу отримати більш актуальні пропозиції від бізнесу та кращі ціни.

Контекст

У жовтні Уряд ухвалив постанову щодо особливостей проведення публічних закупівель на час воєнного стану. Закупівлі можна було проводити в Prozorro за новою процедурою, значно розширювалися рамки використання каталогів Prozorro Market. У системі Prozorro з’явилася процедура відкритих торгів з особливостями. Вона передбачала скорочення строків проведення повноцінних тендерів у Prozorro.

У січні стало відомо, що Кабмін змінив правила проведення торгів на період дії воєнного стану та протягом 90 днів із дня його припинення. Рішення ухвалили, бо не всі учасники торгів у системі Prozorro мають можливість брати участь в електронних аукціонах через обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури.

Після цього рішення уряду Міністерство економіки пояснило, що Кабмін не скасував Prozorro, а змінив правила електронних торгів, і відтепер виграє той, хто дасть найменшу ціну під час надання першої пропозиції, про це повідомила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко. Вона наголосила. що зміни можуть переглянути, щойно ситуація з електрикою стабілізується.

З 19 травня на Prozorro відкриті торги за замовчуванням проходять за трираундовим аукціоном. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України №471 від 12 травня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні