В ООН «оптимістичні» щодо продовження дії «зернової угоди» і допускають залучення до неї Миколаївського порту /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

В ООН «оптимістичні» щодо продовження дії «зернової угоди» і допускають залучення до неї Миколаївського порту

Getty Images

Глава гуманітарної допомоги ООН Мартін Гріффітс заявив, що він «оптимістичний» щодо того, що укладена за посередництвом ООН угода, яка дозволяє відновити експорт українського зерна з чорноморських портів, буде продовжена після середини листопада, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Раніше цього місяця Гріффітс вирушив до Москви з високопоставленим торговим представником ООН Ребекою Грінспан, щоб обговорити з російськими офіційними особами угоду, яка також спрямована на полегшення експорту російського зерна та добрив на світові ринки. «Ми дуже хочемо, щоб це відновилося якнайшвидше. Нині це важливо для ринку… І я досі відносно оптимістичний щодо того, що ми отримаємо це. Ми старанно працюємо», – сказав Гріффітс журналістам.
  • Організація Обʼєднаних Націй працює над тим, щоб продовжити угоду на строк до року та згладити спільні перевірки суден офіційними особами ООН, Туреччини, Росії та України. ООН нещодавно попередила, що у черзі перебуває понад 150 кораблів.
  • «Я думаю, нам слід ще раз подивитись на деякі з цих (процедур), щоб побачити, чи можна їх якимось чином спростити», – зазначив Гріффітс.
  • Представник ООН також припустив, що Україна може спробувати розширити експортну угоду, включивши до неї ще один порт – у Миколаєві.
  • Росія розкритикувала угоду, скаржачись, що її власний експорт, як і раніше, утруднений. Представник Росії в ООН Василь Небензя послався на проблеми зі страхуванням суден, транзакціями та заходами в порт, заявивши журналістам у середу: «Ми визнаємо, що генеральний секретар та його команда роблять усе можливе для вирішення цих питань, але, на жаль, справа не тільки у них».
  • Гріффітс сказав, що угода знизила ціни, збільшила обсяги експорту і підвищила довіру, додавши, що вона «робить те, про що ми домовлялися, і я не думаю, що хтось має сумніви щодо цього».

Контекст

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну – другого за величиною експортера зерна у світі – закрило порти країни на Чорному морі, залишивши величезну кількість продовольства на мілині та спровокувавши побоювання щодо глобальної кризи голоду.

У відповідь ЄС відкрив залізничні, автомобільні та річкові торгові шляхи до блоку для обробки зерна, переважно для реекспорту з портів ЄС. 

22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів». На 5 вересня у межах «зернової ініціативи» з України було експортовано понад 2 млн т зерна. 

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що угода щодо вивезення зерна з України виявилася обманом. Він вважає, що ситуація щодо вивезення російського зерна «хитро зроблена»: хоча прямо обмежень немає, вони є за фрахтом, який зараз виводиться з-під санкцій. Найбідніші ж країни просто не отримали зерно, оскільки воно пішло до Європи. 

13 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія спробує зірвати «зернову угоду» в листопаді, тож Україна вже працює з ООН, Туреччиною та країнами-отримувачами української агропродукції, щоб цього не допустити.  

ООН наполягає на тому, щоб Росія та Україна домовилися про угоду щодо експорту хімікатів через Чорне море. Так, дипломати ООН ведуть переговори з Києвом та Москвою про повторне відкриття трубопроводу «Тольятті – Одеса», яким аміак – ключовий інгредієнт у виробництві нітратних добрив – проходить з Росії до українського узбережжя Чорного моря, повідомляють три джерела, близькі до перемовин.

Росія звернулась в ООН щодо угоди про експорт зерна з Чорного моря і готова відмовитися від продовження угоди наступного місяця, повідомив постійний представник Росії при ООН у Женеві Геннадій Гатілов. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні