Категорія
Новини
Дата

Велика Британія входить у рецесію. Фунт почав падати після виступу міністра фінансів

Міністр фінансів Великої Британії Джеремі Хант оголосив про входження економіки країни у рецесію, пише Bloomberg. Фунт впав трохи нижче $1,18, оскільки інвестори перетравлювали похмуру економічну перспективу країни на наступні кілька років, зазначило агентство.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Хант заявив, що в 2023 році ВВП країни знизиться на 1,4% в порівнянні з попереднім прогнозом зростання на 1,8%.
  • За прогнозами уряду, ціни на житло впадуть на 9% протягом наступних двох років і залишаться нижче поточного рівня протягом наступних пʼяти років.
  • Протягом наступних двох фінансових років рівень життя впаде на 7%. У 2024 році рівень безробіття досягне піку в 4,9%.
  • Велику Британію очікує відносно неглибока, але затяжна рецесія. Вона матиме наслідки для домогосподарств по всій країні, прогнозують в уряді.
  • Рецесія триватиме більше року, а зростання повернеться до доковідного рівня не раніше кінця 2024 року.
  • Водночас міністр фінансів оголосив заходи підтримки в період енергетичної кризи. Зокрема, максимальний річний поріг витрат на енергоносії для домогосподарства з квітня піднімається до £3000 з £2500. Прожитковий мінімум із початку 2023 року зросте майже на 10%.
  • Також запроваджується податок на надприбутки енергетичних компаній, а національна система охорони здоровʼя отримає додаткові дотації.

Контекст

Інфляція у Великій Британії минулого місяця прискорилась до 11,1% на тлі зростання цін на енергоносії та продукти харчування. Рівень інфляції зріс із 10,1% у вересні, внаслідок чого вона досягла найвищого рівня з жовтня 1981 року.

Збільшення на 50 базисних пунктів, здійснене Банком Англії у серпні, було найбільшим з початку 1995 року – за два роки до того, як казначейство передало Банку Англії повноваження визначати грошово-кредитну політику.

На початку тижня Джеремі Хант заявив, що рецесія у Великій Британії була спровокована російською війною проти України. Він наголосив, що війна в Україні, а також подальші наслідки бойових дій негативно вплинули на стабільність на території Британії. «Почалася рецесія, фактично через Росію. Тому зараз ми маємо повернути стабільність, щоб повернутися до колишнього та звичного нам зростання», – заявив він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні