Рівень інфляції у Великій Британії зріс до 41-річного максимуму в 11,1% /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Рівень інфляції у Великій Британії зріс до 41-річного максимуму в 11,1%

Рівень інфляції у Великій Британії зріс до 41-річного максимуму в 11,1% Фото Shutterstock

Інфляція у Великій Британії минулого місяця прискорилась до 11,1% на тлі зростання цін на енергоносії та продукти харчування. Рівень інфляції зріс із 10,1% у вересні, внаслідок чого вона досягла найвищого рівня з жовтня 1981 року, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Різке зростання вартості життя відбулося, незважаючи на державні гарантії цін на енергію, які обмежували рахунки за газ та електрику на рівні £2500 для домогосподарства із середнім використанням обох видів палива.
  • Інфляція цін на продукти харчування різко зросла до 16,5% у річному обчисленні, що є найвищим показником за 45 років.
  • «Зростання цін на газ і електроенергію призвело до того, що загальна інфляція досягла найвищого рівня за понад сорок років, незважаючи на гарантію цін на енергію», – заявив головний економіст Офісу нацстатистики Грант Фітцнер.
  • «За останній рік ціни на газ зросли майже на 130%, а на електроенергію – приблизно на 66%», – додав він.
  • Єдиним яскравим моментом у цифрах було те, що базова інфляція, за винятком продовольства та енергії, залишалася стабільною на рівні 6,5% у жовтні, на тому ж рівні, що й у вересні.

Контекст

Збільшення на 50 базисних пунктів, здійснене Банком Англії у серпні, було найбільшим з початку 1995 року – за два роки до того, як казначейство передало Банку Англії повноваження визначати грошово-кредитну політику.

Стрімке зростання цін на продовольство призвело до того, що у вересні інфляція у Великій Британії знову досягла двозначних цифр, що посилило тиск на уряд та центральний банк. Індекс споживчих цін зріс на 10,1% минулого місяця з 9,9% місяцем раніше, повідомило Управління національної статистики Великої Британії. Він співпав із 40-річним максимумом, досягнутим у липні, і перевищив очікування економістів.

Ціни на продукти харчування зросли на 14,8% порівняно з минулим роком, що також є найсильнішим зростанням більш ніж за 40 років. Меблі та товари для дому стали ще одним драйвером зростання цін на 10,7% у вересні.

Раніше прогнозувалося, що інфляція у Великій Британії може досягти піку близько 10,7% цього року, але підскочить до 12% у квітні, якщо уряду не вдасться приборкати ціни на енергоносії, що стрімко зростають.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть незважаючи на те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того ж місяця минулого року. 

У місячному вирахуванні середній тариф на електроенергію у жовтні зріс на 3,4%, на газ – на 2,5%. Найбільший місячний приріст був у Дубліні, де тарифи на електроенергію зросли на 44%, а середня ціна газу в Римі зросла на 97%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні