Електромобілі VF8 від VinFast /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

В’єтнамський виробник електромобілів VinFast обігнав за капіталізацією Ford і GM після дебюту у Нью-Йорку

Електромобілі VF8 від VinFast Фото Getty Images

В’єтнамський виробник електромобілів VinFast обігнав за капіталізацією «велику трійку» автовиробників Детройта після того, як акції компанії злетіли в перший день первинного розміщення, пише The Financial Times. Ринкова капіталізація все ще збиткової VinFast перевищила $85 млрд.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У вівторок ціна акцій відкрилася на позначці $22, що вдвічі перевищує узгоджену з партнером VinFast зі SPAC компанією Black Spade Acquisition вартість у $10. Завершили сесію акції на позначці $37,06. 
  • Таким чином капіталізація VinFast досягла $85 млрд, що на $27 млрд більше, ніж у Ford, General Motors або Fiat Chrysler Stellantis, зазначає видання.
  • «Ми почали виробництво транспортних засобів п’ять років тому, у нас 20 000 електромобілів на дорогах. У нас повний цикл виробництва – від розробки продукту до ланцюга постачання», – сказала гендиректор VinFast Global Ле Тхі Тху Туй. Вона додала, що VinFast стане прибутковою «у найближчі кілька років» і «вже є беззбитковою» у В’єтнамі.
В’єтнамський виробник електромобілів VinFast обігнав за капіталізацією Ford і GM після дебюту у Нью-Йорку /Фото 1

Гендиректор VinFast Global Ле Тхі Тху Туй. Фото: Getty Images

  • VinFast важко було отримати популярність у США, вирішальному ринку для міжнародної експансії, зазначає FT. 
  • Компанія відмовилася від виробництва автомобілів із ДВЗ і зосередилася на електромобілях, щоб конкурувати з американськими та китайськими компаніями, включаючи Tesla і BYD. Для цього VinFast створила мережу дилерських центрів на західному узбережжі США, а минулого місяця розпочала будівництво заводу в Північній Кароліні вартістю $4 млрд.

Контекст

Засновник VinFast, найбагатша людина Вʼєтнаму Фам Нхат Вуонг є бенефіціарним власником 99% звичайних акцій VinFast через свою флагманську компанію Vingroup та афілійованих осіб.

Згідно з червневим звітом, Вуонг, Vingroup і повʼязані з ними особи інвестували у виробника електромобілів $9,3 млрд. У квітні Вуонг обіцяв виділити $2,5 млрд на підтримку VinFast, зокрема $1 млрд зі своїх особистих статків.

Виручка VinFast у першому кварталі знизилася на 49% порівняно з попереднім роком, а чистий збиток досяг $598 млн. 2022 рік компанія завершила зі збитком $2,1 млрд.

З початку минулого року компанія VinFast поставила близько 3000 автомобілів до Північної Америки. У США наразі зареєстровано лише 137 електромобілів Vinfast EV.

Вартість автомобіля VF8 компанії VinFast у Каліфорнії становить $46 000 порівняно з $47 740 за Tesla Model Y без урахування федеральної податкової пільги у розмірі $7500.

VinFast отримала лістинг на біржі завдяки злиттю з компанією спеціального призначення (SPAC).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні