Категорія
Новини
Дата

Вугілля з окупованих територій України постачається до Туреччини – Reuters

Вугілля, видобуте на окупованих Росією територіях України, цього року експортувалося до Туреччини, яка є членом НАТО. Про це пише Reuters із посиланням на дані російської митниці.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За лютий–липень 2023 року близько 160 400 т вугілля з окупованих територій Донецької та Луганської областей прибуло до Туреччини. Три виробники, зазначені в митних даних, підтвердили виданню, що вони відправляли вугілля з двох регіонів до Туреччини протягом цього періоду.
  • Дані постачальника комерційної торгової інформації, отримані Reuters, свідчать, що вугілля щонайменше від 10 виробників надходило до Туреччини в період із лютого до липня. 
  • За даними статистики, Туреччина була найбільшим експортним напрямом вугілля з окупованих регіонів України – на її частку припало 95% постачань за цей період.

Контекст

Туреччина на відміну від США та ЄС, не обмежувала торгівлю з Росією чи окупованими останньою територіями України. З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Туреччина – член НАТО, який підтримує зусилля Києва щодо відсічі агресії РФ, – неодноразово заявляла, що визнає територіальну цілісність України. 

Також Анкара відіграла важливу роль у посередництві угоди між воюючими країнами, яка дозволяла експорт українського зерна через Чорне море, зазначило видання.

У війні РФ проти України «на горизонті немає обнадійливої перспективи досягнення миру», сказав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, коментуючи переговори з російським диктатором Володимиром Путіним у Сочі 4 вересня. Турецький лідер додав, що продовжуватиме дипломатичні зусилля.

«Ми сподіваємося, що ця війна, яка завдала шкоди двом сусідам і нашому регіону, закінчиться справедливим і міцним миром на основі міжнародного права», – зазначив він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні