Категорія
Новини
Дата

Зеленський розгляне розрив дипломатичних відносин з РФ. Також просить союзників негайно зупинити «Північний потік – 2»

1 хв читання

Президент Володимир Зеленський заявив, що терміново розгляне питання розриву дипломатичних відносин України і Росії, та закликав союзників негайно зупинити проєкт «Північний потік – 2». Про це Зеленський сказав на спільному брифінгу з президентом Естонії Аларом Карісом після зустрічі у вівторок.

Ключові факти

  • Зеленський отримав запит щодо розриву дипломатичних відносин з РФ від МЗС України, сказав він журналістам.
  • Президент заявив про намір терміново розглянути запит МЗС та інші дієві кроки України щодо ескалації з боку РФ.
  • Зеленський також закликав європейських союзників негайно зупинити проєкт «Північний потік – 2».
  • Санкції проти РФ мають стати відповіддю на визнання нею псевдореспублік ОРДЛО, заявив Каріс журналістам у Києві.

Контекст

Росія визнала псевдореспубліки ОРДЛО. Держдума ратифікувала договори про «дружбу та взаємодопомогу» з «Л/ДНР». Рішення одноголосно підтримали 400 депутатів Держдуми на засіданні у вівторок.

Президент РФ Путін визнав «незалежність» псевдореспублік ОРДЛО. Про підписання відповідних указів він повідомив у записаному відеозверненні до росіян, документи підписав у Кремлі в присутності ватажків терористів. Свою промову він виголошував майже годину, погрожуючи Україні, НАТО та США.

Росія направила на схід України війська «для підтримки миру». У «документах», опублікованих на офіційному інтернет-порталі правової інформації Росії, йдеться про договір «про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу», а також про підготовку переговорів «про встановлення дипломатичних відносин». Росія зможе будувати свої військові бази в ОРДЛО після ратифікації так званої «угоди про дружбу».

Україна кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету і територіальної цілісності держави та покладає всю відповідальність за наслідки на політичне керівництво Росії, заявив президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до українців у ніч проти 22 лютого.

7 лютого президент США Джо Байден заявив, що газопровід «Північний потік – 2» буде зупинено, якщо Росія вторгнеться в Україну. Глава Білого дому наголосив на єдності в цьому питанні з канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні