Категорія
Новини
Дата

Журналісти Bihus.Info заявили, що за ними стежили співробітники СБУ: відео

Журналісти з проєкту розслідувань Bihus.Info заявили, що приховані камери у готельні номери для стеження за редакцією встановили співробітники Департаменту захисту національної державності СБУ. Зробити це вдалося завдяки відео з камер безпеки відпочинкового комплексу, де редакція перебувала 27 грудня 2023 року, йдеться у повідомленні проєкту. Водночас пресслужба СБУ заявила, що відкрила кримінальну справу щодо придбання і збуту наркотиків, а також кадрові рішення у згаданому вище департаменті.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За операцію відповідав Департамент захисту національної державності (ДЗНД) СБУ. Судячи з відео, до встановлення техніки імовірно залучали і Департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ, заявили журналісти.
  • Спершу представники СБУ під легендою замовлення корпоративу для офісних співробітників двічі у період 15-22 грудня 2023 року приїздили в комплекс, щоб детально оглянути номери, в які заселиться редакція Bihus.Info. Групу, що оглядала заклад, очолював високий худий чоловік. У ньому ідентифікували співробітника СБУ Ігоря Кравченка.
  • 26 грудня під легендою власного корпоративу в комплекс прибули три десятки людей на чолі з уже згаданим Кравченком з ДЗНД. Частина з них привезла великі валізи, в яких вірогідно перебувала необхідна для встановлення техніка. 
  • Серед людей у групі журналісти також упізнали Євгена Коноваленка, який регулярно заходить всередину ДЗНД. У 2020 році він подавав декларацію як співробітник СБУ.
  • 27 грудня, окрім Bihus.Info, в комплекс заселилися кілька осіб, також пов’язані з Ігорем Кравченком. Як випливає з камер безпеки комплексу – для ведення зовнішнього спостереження за редакцією.
  • Після виїзду Bihus.Info з комплексу, ввечері 28 грудня, в більшість номерів, де перебувала редакція, заїхала інша група чоловіків. У цій групі чоловіків, яка очевидно приїжджала забирати приховану техніку, також був щонайменше один з тих, хто раніше відвідував «корпоратив» з Ігорем Кравченком.
  • 1 січня в комплекс повернулася ще одна, уже третя, група.
  • Редакція вважає, що приховані камери були незаконно встановлені у сауні та щонайменше восьми кімнатах (будинки «Морква», «Вишеньки», «Хата 2», «Хата3»).
  • Звільнений 31 січня 2024 року керівник Департаменту захисту національної державності Роман Семенченко в розмові з Bihus.Info на прямі запитання про його і ДЗНД участь в операції щодо редакції цю участь не спростовував і рекомендував звертатись за коментарями до Голови або пресцентру.

  • Після публікації розслідування, пресслужба СБУ заявила, що за оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися також окремі співробітники «Bihus.Info», зокрема, одна з операторів.
  • СБУ заявила, що відкрито кримінальне провадження за ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації). 
  • У повідомленні також сказано, що керівництво СБУ прийняло «відповідні кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності та оптимізовано напрями його роботи».
  • «Вважаємо, що незалежні медіа є невідʼємною складовою сучасного демократичного суспільства і жодні дії окремих людей не можуть кидати тінь на будь-яку з редакцій та ЗМІ загалом, а усі співробітники СБУ повинні діяти виключно на забезпечення захисту національних інтересів держави й суспільства та ефективно протидіяти ворогу», – йдеться у коментарі.

Контекст

16 січня у мережу потрапило відео, де співробітники Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Після цього керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

17 січня СБУ заявила, що розслідує незаконне прослуховування та відеозйомки представників проєкту Bihus.Info. За даним фактом відкрите кримінальне провадження.

31 січня президент Володимир Зеленський звільнив начальника департаменту захисту національної державності СБУ Романа Семенченка.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні