Категорія
Війна
Дата

Віктор Пінчук у колонці для Politico змалював Заходу світ, в якому перемогла Росія. Чим може обернутися поразка України?

Віктор Пінчук /Getty Images

Український бізнесмен і філантроп Віктор Пінчук займає четверте місце у рейтингу Forbes Україна «20 найбагатших українців 2022». Фото Getty Images

У світлі скорочення допомоги Україні, яка змушена протистояти російській агресії, низка лідерів думок та аналітиків почали висловлюватися про те, чим обернеться поразка Києва. Не залишився осторонь і Віктор Пінчук – засновник Interpipe Group і філантроп, який займає четверте місце у рейтингу Forbes Україна «20 найбагатших українців 2022». Він написав колонку для Politico, в якій розписав, чому підтримка України перш за все відповідає інтересам Заходу. Forbes коротко її переказує

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Тенденція до зменшення фінансової та військової підтримки України може стати найбільш спустошливою помилкою Заходу, яка матиме негативні наслідки не лише для України. 

Руйнування та смерть

Не варто розраховувати на те, що замороження війни принесе стабільність, адже Росія кине всі сили на підкорення України. Приклад Маріуполя наочно демонструє, що відбувається, коли настає «російський мир»: у місті було вбито приблизно 25 000 людей і знищено 90% житлової забудови. Вʼязниця, тортури чи смерть чекає на тих, хто відмовляється «належати» Росії. А про Бучу ви не забули? Там було 37 000 мешканців – населення України становить близько 44 млн.

Вбивства мирного населення в Бучі /Getty Images

Буча після звільнення з-під російської окупації навесні 2022 року. Фото Getty Images

Біженці та витрати

Прихід «російського миру» змусить ще більше українців шукати прихистку за кордоном, а туди вже виїхали 6,3 млн людей. Багато з них працевлаштувалися в Європі, але кожен із них обходиться країнам, які їх прихистили, у кілька сотень євро на місяць. Якщо зруйновані росіянами українські міста покине, наприклад, ще 5 млн осіб, це обійдеться Європі у додаткові десятки мільярдів євро на рік.

Нові кандидати на «звільнення»

А тим часом країни Балтії та Польща потерпатимуть від російських погроз і гібридної війни. Зрештою, Кремль вважатиме, що в Україні це спрацювало, чом би не спробувати деінде? Військова агресія може дістатися Молдови та активізуватися у Грузії.

Поширення радикальних поглядів

Успіхи Росії в Україні активізують діяльність радикальних і популістичних партії Європи, які симпатизують Росії. Ми вже бачимо, що проросійські кандидати дісталися владних позицій чи набирають популярності, їх кількість, ймовірно, лише збільшуватиметься.

Нові та недешеві перегони озброєння

Подивімося на статистику витрат на озброєння в часи Холодної війни: оборонні бюджети європейських країн у середньому складали 3,5% від ВВП, а сьогодні вони не дотягують і до 2%. Щоб повернутися до тих рівнів, потрібно буде щороку додатково витрачати:

  • Великій Британії – $39 млрд;
  • Німеччині – $86 млрд;
  • Франції – $43 млрд;
  • НАТО загалом – $410 млрд.

І це тільки у випадку, якщо не буде активної війни між Росією та НАТО через наступ Москви на країну – члена Альянсу. Тоді витрати будуть значно більшими, а ще ж доведеться відправляти на війну власних солдатів. 

Союз терористів світу

Можна не сумніватися у тому, що Росія збільшить підтримку терористів по всьому світу, як і нарощуватиме співпрацю з Іраном і Північною Кореєю. Ці режими, для яких смерть, терор і страх – методи управління та впливу всередині своїх країн і за кордоном, знову й знову кидатимуть виклик західному світу. А всі додаткові кризи на Заході – це привід для зловтіхи та активізації його ворогів.

А ще ж є Китай, який прицільно спостерігає за тим, як добре Захід захищає порядок, який сам встановив. Якщо Пекін побачить, що агресія проти інших країн не зустрічає гідної відповіді, китайське вторгнення на Тайвань стане більш вірогідним. 

Українські біженці в Європі /Getty Images

Якщо зруйновані росіянами українські міста покине, наприклад, ще 5 мільйонів, то це обійдеться Європі у додаткові десятки мільярдів євро на рік. Фото Getty Images

Задумайтеся, Європо та США

Ви, жителі західного світу, можете вважати, що перемирʼя у російсько-українській війні дозволить зберегти життя та зекономити ваші гроші. Проте Росія використає цей час лише для перегрупування й акумулювання додаткових сил на наступний напад.

Не варто думати, що від цього постраждає лише Україна. Памʼятайте, Кремль від початку говорить про війну з Заходом, про встановлення нового світового порядку, за якого диктатура буде такою ж сильною, як зараз свобода і демократія. Саме тому Росії буде замало лише України й вона це не приховує.

Через це витрати Заходу не зменшаться, а лише злетять до небес. Ось ще одна ретроспектива:

  • Під час Другої світової війни США витрачали на підтримку СРСР і Франції в середньому 4,9% ВВП на рік.
  • Корейська війна обходилася Штатам у 2,8% ВВП щорічно.
  • На «війну з тероризмом» в американців пішло близько $4 трлн.

На сьогодні в Україну було спрямовано лише 0,3% ВВП США та 0,4% ВВП європейських країн – і це включно з фінансовою та гуманітарною допомогою, а не лише військовою. 

Переконаний, що продовження підтримки України відповідає найкращим інтересам США, Європи й інших союзників Києва, за чию допомогу впродовж майже двох років я безмежно вдячний.

Надіславши невелику частину ВВП ваших країн Україні, в майбутньому вам не доведеться відправляти власних солдатів проливати кров, а Україна зможе стримати просування найбільшої сучасної загрози для міжнародного порядку.

Якщо зробити це швидше (якби Захід ще минуло року дав усе те, що ми отримали наразі, Україна б вже вибила Росію) та ефективніше, ви зможете зберегти свій спосіб життя у світі, в якому панує безпека й свобода. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні