Категорія
Війна
Дата

«Є план, як перетворити «Резерв+» на онлайн-ТЦК». Про співпрацю бізнесу з Міноборони, нові функції «Резерву» та запровадження SAP в армії. Інтерв’ю Катерини Черногоренко

5 хв читання

Довідка на ВЛК «Резерв+», «Армія+» /оброблено і доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta

Заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко. Фото оброблено і доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta

За сім місяців роботи Катерини Черногоренко на посаді заступниці міністра оборони з питань цифровізації з’явилися додатки «Резерв+» для військовозобов’язаних та «Армія+» для військових. Коли буде електронне направлення на ВЛК, чи замінить «Резерв+» ТЦК і скільки користувачів буде в «Армії+» та Delta до кінця 2024-го? Про це Черногоренко розповіла в ефірі YouTube-проєкту Business Breakfast від Forbes Ukraine

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

У портфоліо Директорату цифрової трансформації Міноборони є 63 продукти, каже заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко, 37. «Не всі масові, але серед них є низка інфраструктурних, без яких не будуть працювати масові», – додає вона. 

Її департамент має три флагманські продукти: застосунок для військовозобов’язаних «Резерв+» на 3,2 млн користувачів, застосунок для створення цифрових рапортів «Армія+» на 113 000 користувачів та система Delta, яка дає змогу бачити поле бою в режимі реального часу та обмінюватися інформацією.    

У команді Черногоренко працює 400 фахівців. У планах до кінця року наростити кількість юзерів «Армія+» до пів мільйона, а сервісу ситуативної обізнаності Delta до 100 000. Також Департамент цифровізації Міноборони хоче трансформувати «Резерв+» в онлайн-ТЦК, додавши низку нових функцій. 

Про цифровізацію в армії Черногоренко розповіла у ефірі Business Breakfast від Forbes Ukraine.

Пряму мову Катерини Черногоренко скорочено та відредаговано для зрозумілості. 

Робота Черногоренко в Міноборони

Я почала працювати в Міноборони в жовтні 2023-го після зміни команди відомства і призначення нового міністра – Рустема Умєрова. Перед цим я півтора року займалася «Армією дронів» у Мінцифри. Ми мали успішні операції на Херсонщині, Харківщині та Київщині, де дрони відігравали величезну роль. Я також працювала над тим, аби в системі ситуативної обізнаності Delta з’явився модуль для використання БпЛА. 

Коли мені запропонували очолити цифрову команду Міноборони, погодилася без вагань. Перехід до роботи з військовослужбовцями став для мене логічним кроком. Від початку повномасштабного вторгнення і до жовтня 2023-го весь мій час був спрямований на забезпечення фронту технологіями. 

Нині в цифровій команді Міноборони 400 людей, із них 120 займаються основними продуктами, такими як «Резерв+» і «Армія+». У команді Delta близько 300 людей. Щоб швидше працювати та випускати нові продукти, потрібно щонайменше подвоїти команду. 

Ми також підготували нормативно-правову базу, адже будь-який продукт має з’являтися в нормативному полі. Було ухвалено два великі закони щодо цифровізації армії, які ми розробили разом із партнерами та комітетом нацбезпеки Верховної Ради.

Професійний шлях Катерини Черногоренко

Професійний шлях Катерини Черногоренко

Народилася 2 жовтня 1986-го в Рені на Одещині. Закінчила Одеську юридичну академію та Києво-Могилянську академію. У 2006–2018 роках працювала в сфері юриспруденції та займалася адвокатською практикою. 

У 2019-му працювала в Міністерстві цифрової трансформації, запускала електронні послуги «єМалятко», електронний лікарняний та COVID-сертифікат у «Дії». У липні 2022-го очолила проєкт «Армія дронів».

З 2023-го – радниця віцепрем’єр-міністра України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністра цифрової трансформації України (на громадських засадах). З вересня 2023-го – заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Про «Резерв+»

Архітектуру електронного документа у «Резерв+» розробили на основі сертифіката COVID-19. Ми працюємо над тим, аби усі посадові особи дотримувалися законодавства, яке прирівнює електронний документ до паперового. Постійно працюємо над усуненням будь-яких проблемних кейсів. 

Командування Сухопутних військ, Нацполіція та прикордонники підтримують цю ініціативу. Якби була протидія, ми б не змогли реалізувати цей проєкт у такі короткі строки.

Був потрібен час, аби довести правову важливість та необхідність «Резерв+», а також змінити уявлення про ТЦК. Оновити свої дані через «Резерв+» змогли 3,2 млн людей. Зараз у нас є великий план, як перетворити «Резерв+» на ТЦК онлайн. 

Додаємо опцію онлайн-рекрутингу з можливістю підписати контракт або мобілізуватися у два кліки. Крім того, у роботі три типи відстрочок: для батьків багатодітних сімей, людей з інвалідністю та студентів денної форми навчання.

Іноді користувачі плутають «Резерв+» з абсолютним захистом від необхідності виправлення своїх даних в ТЦК. Це не відповідає дійсності. Для повної інтеграції онлайн-послуг, таких як постановка на військовий облік, потрібен час. Це займе близько пів року, аби вибудувати роботу бекенд-систем у ТЦК. 

Думаю, що «Резерв+» матиме стабільний приріст кількох мільйонів користувачів. Для застосунку, який лише нещодавно з’явився, 3,2 млн користувачів – значний показник. Щодня ми маємо близько 100 000 активних користувачів. 

Цифрові цілі Міноборони до кінця 2024-го

Досягти 500 000 користувачів «Армії+» з поточним функціоналом. Ідеться про електронні рапорти, опитування та «Армія ID». Плануємо додати в «Армію+» найзатребуваніші типи рапортів. 

Розширити функціонал «Резерв+», включаючи додавання відстрочок і впровадження онлайн-рекрутингу. Це амбітне завдання, але я впевнена, що ми це зробимо. Також додамо можливість включення фотографії в електронний військово-обліковий документ. 

Є ще декілька послуг ТЦК, які плануємо перевести в «Резерв+». Проте наразі обіцяти можу лише відстрочки та онлайн-рекрутинг. Ми пропонуватимемо онлайн-рекрутинг у співпраці з іншими платформами. 

Два місяці тому ми оголосили, що працюємо над онлайн-направленням на ВЛК. Ця функція дає змогу користувачам «Резерв+» згенерувати направлення онлайн. Вона буде запущена восени. 

Нарощування кількості користувачів Delta. Це цифрова мапа, «очі» нашої армії та інструмент для відстеження та розробки цілей ворога. Я ставлю завдання досягти 100 000 користувачів. Буду рада, якщо військові перевищать цей показник, адже ми легалізували Delta, і вона вже має всі необхідні дозволи. 

Про «Армію+»

Для «Армії+» важливі три показники: кількість військових частин, що доєдналися до продукту, успішних авторизацій військовослужбовців та поданих електронних рапортів. Також ми міряємо, по скількох рапортах була відмова, аби зрозуміти причини й аналізувати аномалії.

«Армія+» зростає дуже швидко – на сьогодні маємо 113 000 активних користувачів. За 20 днів із моменту запуску майже 400 військових частин впровадили в себе застосунок. Ми провели вебінар для 1100 діловодів ЗСУ, де пояснили, як працює система. 

Зараз більшість командирів активно підтримують «Армія+». Отже, основний принцип – говорити з ними та пояснювати, що це законно та безпечно.

Як бізнесу працювати з Міноборони

Ми запустили першу ітерацію продукту «Партнер Міністерства оборони». Це вебсайт, який уже офіційно відкрито. Проте це ще не те, що ми планували. Важливо мати двостороннє спілкування з бізнесом.

Як це працює? Бізнес подає заявку, а ми даємо відповідь, чи це для нас актуально. Думаю, що до кінця 2024-го запустимо ще один модуль цього сайту, але основна функція вже працює та приносить позитивні зміни.

Ми очікуємо від підприємців, інноваторів та інженерів нових рішень, що допоможуть нам зробити технологічний ривок. Наприклад, зараз фокусуємося на впровадженні віртуальної та доповненої реальності для прискорення підготовки військовослужбовців.

Катерина Черногоренко, «Резерв+», «Армія+» /надано пресслужбою

Заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко. Фото надано пресслужбою

Як Міноборони запроваджує SAP 

SAP – масштабна система цифрової логістики, що впроваджується в армії вже кілька років. Вона охоплює цифрові інструменти та зміни процесів, повʼязаних з обліком та управлінням оборонними ресурсами. Ми вже закрили декілька номенклатур. Наприклад, безпілотні літальні апарати та речове майно.

Наступний крок – реалізувати облік боєприпасів, щоб мати централізовану бекенд-систему для планування військових операцій та управління ресурсами. Думаю, що протягом року ми зможемо впровадити SAP у всі процеси. Це повʼязано не тільки з розгортанням програми, але й з розвитком цифрових навичок, обладнання та інфраструктури.

Ми вже маємо ідею, як зробити впровадження SAP швидким та ефективним, створивши вертикаль цифрової трансформації армії, привʼязану до інституційної сталості. Зараз ведемо консультації з Генштабом і плануємо реалізувати її найближчим часом. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд