Понад 300 000 законтрактованих БпЛА. Федоров озвучив підсумки проєкту «Армія дронів» за минулий рік /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Понад 300 000 законтрактованих БпЛА. Федоров озвучив підсумки проєкту «Армія дронів» за минулий рік

Getty Images

У межах проєкту «Армія дронів» минулого року було законтрактовано понад 300 000 БпЛА, з них 90% – дрони українського виробництва, повідомив у колонці для «Української правди» віцепремʼєр-міністр з інновацій Михайло Федоров.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами урядовця, за два роки повномасштабної війни роль дронів і ставлення до них кардинально трансформувалися, і наразі безпілотники на полі бою вражають російську техніку на мільйони доларів.
  • За минулий рік закупівлі окремих груп БпЛА зросли в сотні разів порівняно з 2022 роком. Наприклад, у 2022-му було закуплено 500 FPV-камікадзе, а в 2023-му – приблизно 100 000, це зростання у 200 разів.
  • Також у 50 разів збільшилася кількість закуплених літаків-камікадзе з дальнім діапазоном, повідомив віцепрем’єр.
  • У 80 разів зросла кількість закуплених багаторазових коптерів, які за ніч можуть зробити до 10 вильотів і знищити десятки одиниць ворожої техніки.
  • «У 2024 році темпи зростатимуть, адже є бюджет і великий запит від Сил оборони», – написав Федоров.

Контекст

Уряд виділив 40 млрд грн у 2023 році, які інвестує в українських виробників безпілотників, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на річниці проєкту «Армія дронів». Він додав, що Кабмін схвалив рішення, що сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів.

За даними Мінстратегпрому, Україна виробляє на місяць десятки аналогів іранських «шахедів». У листопаді гендиректор УОП Герман Сметанін повідомив, що новий український дрон-камікадзе з дальністю ураження 1000 км потрапив у серійне виробництво.

Раніше Федоров заявляв, що Україна цьогоріч зможе виготовити 1 млн дронів або навіть більше. Коментуючи заяву президента Володимира Зеленського, який оголосив план на виробництво Україною 1 млн дронів для ЗСУ, Федоров зазначив, що ця цифра є «достатньо реалістичною». Очільник Мінцифри сказав, що у 2024-му буде вироблено більше дронів, ніж до цього, але багато залежить від характеристик безпілотників. На думку Федорова, Україна спроможна виробити запланований 1 млн дронів протягом року, а може, й більше, якщо йдеться про FPV.

У лютому президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів із залученням Генерального штабу ЗСУ опрацювати питання щодо створення Сил безпілотних систем. Очікується, що це буде окремий рід сил у структурі Збройних сил України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні