Категорія
Новини
Дата

В ЄС не змогли домовитися щодо верхньої межі ціни на російський газ, - Politico

Міністри енергетики країн ЄС не змогли домовилися щодо верхньої межі ціни на російський газ. Наступна зустріч відбудеться орієнтовно 13 лютого, пише Politico

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Основні факти

  • Міністри, які зібралися в Брюсселі на засіданні Енергетичної ради, досягли неформальної домовленості щодо пакета заходів Єврокомісії з подолання енергетичної кризи. Проте вони не домовилися про дії щодо так званого механізму ринкової корекції, повідомили чотири дипломати ЄС.
  • Найбільш рішуче виступають проти пропозиції Комісії — Бельгія, Іспанія, Італія, Польща та Греція. Вони дали зрозуміти, що вони не дадуть офіційної згоди на ширший пакет, поки не буде вирішено питання про верхню межу ціни на газ, повідомили два дипломати.
  • Запропонований Комісією механізм корекції ринку передбачав обмеження ціни на місяць вперед на головній торговій точці ЄС TTF, але тільки тоді, коли ціни перевищують 275 євро за мегават-годину протягом двох тижнів, і ці ціни на 58 євро перевищують світову ціну на зріджений природний газ протягом 10 днів.
  • План був розкритикований обома сторонами дискусії. Країни, які підтримують верхню межу, заявили, що вона була розроблена таким чином, щоб ніколи не використовуватися. Країни-скептики заявили, що ця пропозиція ризикує підірвати фінансову стабільність блоку.

Контекст

Комісія, яка займається розробкою законопроектів у блоці, намагається знайти спосіб обмежити ціни, уникаючи при цьому ризиків для надійності постачання та хвильових ефектів на внутрішньому енергетичному ринку.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні