Категорія
Новини
Дата

Суд у Франції відпустив Жеваго під заставу в €1 млн

Суд у французькому Шамбері погодився звільнити українського бізнесмена Костянтина Жеваго під заставу в €1 млн, пише Reuters з посиланням на одного з адвокатів мільярдера Франсуа Зімере.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Напередодні суд переніс на 19 січня слухання щодо екстрадиції Костянтина Жеваго в Україну. Адвокати і прокурор повідомили суду, що їм потрібно більше часу, аби підготуватися до слухання щодо екстрадиції. 
  • Сам бізнесмен заявив у суді, що справа проти нього є політичною. «Я прошу вашого дозволу залишити вʼязницю. До наступного засідання я зроблю все, що ви просили», – сказав Жеваго через перекладача. Він запропонував внести заставу €1 млн, а також інші гарантії. «Я вперше у вʼязниці. Я не робив тих речей, у яких мене звинувачують у цій справі, я не заслуговую цього», – додав він.
  • Пізніше адвокат мільярдера повідомив, що суд погодився відпустити його під заставу в €1 млн.

Контекст

Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а «Фінанси та Кредит» поручився за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як офшорна компанія не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали $113 млн з рахунків українського банку. Внаслідок цього український банк оголосили неплатоспроможним у 2015 році.

У липні 2021 року Інтерпол оголосив Жеваго в міжнародний розшук за запитом ДБР. Його звинувачують у розтраті $113 млн банку «Фінанси та Кредит».

Мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo вже три роки не зʼявляється в Україні. Залишити країну змусила кримінальна справа про шахрайство в його колишньому банку «Фінанси та Кредит», який збанкрутував у 2015-му. Останні роки бізнесмен живе між Лондоном та Дубаєм. У серпні 2022-го журналісти УП помітили його в Монако, де він відпочивав на власній яхті з назвою «Z» вартістю $70 млн. 

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк. Відтоді бізнесмен керує залізорудною імперією дистанційно. У 2021-му Forbes оцінив статки Жеваго у $2,4 млрд, тоді він посів третє місце у списку найбагатших людей України. В грудні 2022-го Forbes переоцінив його статки в $1,4 млрд. 

У листопаді БЕБ провело обшуки в офісах Полтавського та Єристівського ГЗК. Комбінати нібито занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами на 10 млрд грн.

Інший актив Жеваго вже відчужено на користь держави. 6 листопада пʼять великих промислових підприємств було передано у державну власність. Серед них – завод «АвтоКрАЗ» Жеваго, який займається виготовленням великовантажних автомобілів. 24 листопада ДБР провело обшуки на підприємствах корпорації «Артеріум». Компанію підозрюють у колабораційній діяльності, роботі на користь РФ.

Костянтина Жеваго затримали 28 грудня на гірськолижному курорті Куршевель у французьких Альпах за запитом української сторони, повідомили в Державному бюро розслідувань. 

Згідно із повідомленням бюро, слідчі ДБР підготували клопотання про взяття під варту до одержання вимоги про видачу (екстрадицію) екснардепа до 38 країн. Протягом кількох місяців тривала взаємодія з правоохоронцями різних країн, у тому числі органами юстиції, жандармерії та поліції Франції. 29 грудня французький суд ухвалив рішення про екстрадиційний арешт Жеваго.

30 грудня стало відомо, що Жеваго виходить з ради директорів Ferrexpo.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні