Категорія
Новини
Дата

Підсанкційна Parimatch подала до суду на президента Зеленського (оновлено)

Компанія власниці букмекера Parimatch Катерини Білоруської – Weplay Media Holding Limited (володіє ТМ «Покерматч») – подала до суду на президента Володимира Зеленського з вимогою скасувати санкції, запроваджені через її звʼязки з РФ та Білоруссю. Про це свідчить інформація в Єдиному державному реєстрі судових рішень. (Виправлено: раніше було вказано, що компанії належить ТМ «Parimatch»).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мажоритарною власницею підсанкційних Weplay Media Holding Limited і ТОВ «Покерматч» є Катерина Білоруська, яка зараз у реєстрах значиться як громадянка Кіпру.
  • Відповідачем за позовом вказаний президент України Володимир Зеленський.
  • Компанія просить суд скасувати санкції, запроваджені через її звʼязки з агресором, пояснюючи це тим, що після початку війни «припинила співпрацю з російськими резидентами та вживає всіх можливих заходів для припинення використання її продуктів на території Росії».
  • Суд призначив розгляд позову на 5 вересня 2023 року. Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження колегією суддів у складі п`яти суддів.
  • Оновлено. Як стало відомо Forbes, суд переніс розгляд справи на невизначений термін.

Контекст

10 березня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти 120 фізичних і 287 юридичних осіб, повʼязаних із гральним бізнесом. До списку потрапив український букмекер Parimatch.

12 березня «Паріматч» припинила операційну діяльність: платформа для клієнтів недоступна, сайт найбільшого букмекера України pm.ua заблоковано.

Коментуючи рішення РНБО, Parimatch заявила, що за два роки сплатила понад 850 млн грн податків, зборів і ліцензійних платежів до держбюджету України. Також компанія наголосила, що з початку війни бренд Parimatch припинив діяльність на території РФ, заборонив будь-яке використання бренду, технічних рішень компанії та будь-яку присутність на території країни-агресора. 

Згодом Parimatch скоротив 1100 співробітників в українських офісах. Звільнення, зокрема, стосуються працівників «Parimatch Україна» та IT-компанії GR8 Tech, колишньої Parimatch Tech, повідомив гендиректор холдингу Parimatch Максим Ляшко.

8 травня детективи БЕБ арештували рахунки трьох юросіб, які підконтрольні відомій букмекерській компанії. Загалом арештовано понад 166 млн грн. Слідство заявляє, що незаконна діяльність цих компаній призвела до ухилення від сплати податків майже на 1 млрд грн. Слідство не називає букмекерську компанію. Проте інформація, наведена БЕБ, свідчить, що, найімовірніше, це може бути найбільший підсанкційний букмекер «Паріматч».

У липні цього року Зеленський відповів на петицію щодо зняття санкцій з компанії Parimatch: доручив премʼєр-міністрові Денису Шмигалю опрацювати питання і «за наявності підстав вжити необхідних заходів реагування». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні