Credit Suisse фіксує подальший відтік активів, у першому кварталі він сягнув $69 млрд /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Credit Suisse фіксує подальший відтік активів, у першому кварталі він сягнув $69 млрд

Shutterstock

У першому кварталі банк Credit Suisse зафіксував відтік активів більш як на 61 млрд швейцарських франків ($68,8 млрд), пише Reuters. Відтік коштів триває, що підкреслює труднощі, з якими зіткнулася UBS Group AG під час порятунку банку.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Клієнтські депозити банку скоротилися на 67 млрд франків ($75,3 млрд) за квартал і мало місце значне непродовження термінових депозитів з наступним терміном погашення.
  • Значний відтік активів походив з підрозділу з управління активами і відбувався у всіх регіонах. «Ці відтоки зменшилися, але станом на 24 квітня 2023 року ще не припинилися», – йдеться в повідомленні Credit Suisse.
  • Активи, якими управляє флагманський підрозділ з управління активами, впали до 502,5 млрд франків ($565 млрд) наприкінці березня порівняно з 707 млрд франків ($795 млрд) за той самий період минулого року.
  • Клієнти швидко почали виводити гроші з Credit Suisse після того, як він потрапив у пастку ринкових потрясінь, викликаних крахом американських кредиторів Silicon Valley Bank і Signature Bank.
  • Потрясіння активів також відбулося у швейцарському підрозділі банку, де приватні клієнти вивели 6,9 млрд франків ($7,8 млрд) внаслідок втрати довіри, що викликало питання про майбутнє бренда Credit Suisse.
  • 167-річний банк, імовірно, востаннє повідомив про фінрезультати, оскільки очікується, що угоду про поглинання UBS буде завершено найближчим часом.

Контекст

За даними Bloomberg, минулого місяця заможні клієнти та роздрібні вкладники вивели мільярди з Credit Suisse після того, як його основний саудівський акціонер заявив, що більше не інвестуватиме в компанію. Це спровокувало другу кризу довіри протягом кількох місяців і зрештою призвело до того, що швейцарський уряд виступив посередником у порятунку банку через побоювання, що він рухається до банкрутства. Згодом стало відомо, що голова найбільшого комерційного банку Саудівської Аравії – Saudi National Bank – Аммар аль-Худаїрі йде у відставку.

19 березня стало відомо про поглинання Credit Suisse найбільшим швейцарським банком – UBS. Він викупить папери конкурента за ціною 0,76 швейцарського франка. Загальна вартість операції становитиме 3 млрд франків ($3,23 млрд). 

Після оголошення про поглинання проблемного Credit Suisse акції UBS пережили рекордне з вересня 2008 року внутрішньоденне падіння. У моменті котирування впали на 15,96%, до 14,38 швейцарського франка (близько $15,5). Інтеграція Credit Suisse у бізнес UBS, як очікується, займе три-чотири роки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні