CША передадуть перші системи ППО NASAMS Україні найближчим часом /DR
Категорія
Новини
Дата

CША передадуть перші системи ППО NASAMS Україні найближчим часом

CША передадуть перші системи ППО NASAMS Україні найближчим часом Фото DR

Виробник Raytheon Technologies передав уряду США дві системи протиповітряної оборони NASAMS, пише Defense News із посиланням на заяву директора компанії Грега Хейса в ефірі CNBS. Незабаром ППО прибуде в Україну.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми щойно поставили дві системи NASAMS… Дві системи ми передали уряду кілька тижнів тому. Вони будуть встановлені в Україні найближчим часом», – сказав Хейс у програмі CNBC Squawk on the Street. – «Це система протиповітряної оборони малої дальності, і вона може стріляти (удосконаленою ракетою класу «повітря–повітря» середньої дальності AIM-120) і може збивати все в небі: від безпілотників до балістичних ракет та винищувачів».
  • Зазначається, що зброя, розроблена в Норвегії, забезпечить захист на середній та великій дистанції від російських атак, які протягом останніх двох тижнів обстрілювали цивільну інфраструктуру України, у тому числі її енергосистему, з використанням ракет та безпілотників.
  • США пообіцяли доставити два NASAMS упродовж кількох тижнів та ще шість протягом більш тривалого періоду часу. Чиновники Пентагону заявили, що перші NASAMS можна було купити швидко, тому що більша частина систем вже була зроблена.
  • Високопосадовець Пентагону заявив у понеділок, що NASAMS, як очікується, буде доставлений «протягом наступних кількох тижнів» і що Україна оголосить, коли вони прибудуть до країни і будуть введені в експлуатацію.
  • За словами чиновника, американські військові «продовжать старанно працювати, щоб доставити їх якнайшвидше».
  • У звіті Raytheon про прибутки й збитки за третій квартал у вівторок Хейс повідомив, що компанія очікує побачити більше замовлень на NASAMS, які будуть «найближчим часом» у звʼязку зі зростаючим попитом на її продукцію після вторгнення Росії в Україну.

 Контекст

З 10 жовтня Росія зберігає посилений темп завдання дальніх ударів по об’єктах на всій території України. Атаки по цивільній інфраструктурі, найімовірніше, є відповіддю на невдачі РФ у бою з серпня, йдеться в зведенні британської розвідки.

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля–земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе. Озброєння надійде наприкінці місяця.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити військову допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

США, Велика Британія та Франція порушили питання про передачу Іраном безпілотників Росії на засіданні Ради Безпеки ООН.

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва. Відбиття атак коштувало Україні понад $28 млн.

Спецслужби Великої Британії вважають, що Росія використовує велику кількість іранських дронів Shahed-136, щоб пробити українську протиповітряну оборону, і, ймовірно, дрони будуть використовуватись як заміна російської високоточної зброї великої дальності, яка стає все дефіцитнішою.

11 жовтня Німеччина надала Україні першу з чотирьох обіцяних систем ППО Iris-T SLM. Передача відбулася неподалік від польсько-українського кордону. За даними федерального уряду, ця зброя є найсучаснішою системою ППО Німеччини.

Сполучені Штати вивчають можливість відправлення Україні старого обладнання ППО HAWK зі складів, щоб допомогти захиститися від атак російських безпілотників і крилатих ракет.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні