Єврокомісія погодила підвищення тарифів на імпорт агропродукції з РФ та Білорусі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія погодила підвищення тарифів на імпорт агропродукції з РФ та Білорусі

Getty Images

Європейська комісія затвердила пропозицію підвищити тарифи на імпорт зернових, олійних культур і продуктів їх перероблення з РФ та Білорусі. Рішення ухвалено 22 березня і скеровано на схвалення до Європейської Ради, йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Єврокомісія пропонує підвищити тарифи на імпорт до ЄС зернових, олійних культур і продуктів їх перероблення (»зернових продуктів») із Росії та Білорусі, включно з пшеницею, кукурудзою та соняшниковим шротом. 
  • Брюссель розраховує, що ці заходи зможуть запобігти дестабілізації ринку ЄС. Ці тарифи необхідні для боротьби з російським експортом незаконно привласненого зерна з території України, частина якого незаконно експортується на ринок ЄС, навмисно маркуючись як «російське», заявила Єврокомісія.
  • «Запропоновані сьогодні тарифи гарантують, що цей незаконний метод експорту більше не буде прибутковим», – йдеться у повідомленні.
  • Єврокомісія наголосила, що у 2023 році РФ експортувала до ЄС такої продукції на суму майже €1,3 млрд. «Ці мита ЄС позбавлять ще одного важливого джерела прибутку для російської економіки і, як наслідок, російської військової машини», – йдеться у пресрелізі.
  • Підвищені тарифи також поширюватимуться на Білорусь з огляду на тісні політичні та економічні звʼязки країни з Росією. «Включивши Білорусь до нових заходів, ЄС не дасть змоги Росії використати Білорусь для обходу нових тарифів і спрямування своїх товарів на ринок ЄС», – заявила Єврокомісія.
  • Водночас транзит зернових, олійних культур і продуктів їх перероблення з Росії та Білорусі до третіх країн ця пропозиція не зачіпає.

Контекст

Експорт російського зерна до ЄС збільшився більш ніж на 50%, до 1,5 млн т у період з 2022-го по 2023 рік, свідчать дані Євростату.

У лютому Латвія запровадила односторонню заборону на імпорт багатьох продуктів харчування з Росії та Білорусі, а Литва оголосила про суворі перевірки вантажів.

19 березня стало відомо, що ЄС готується запровадити мита на імпорт зерна з РФ та Білорусі. За словами джерел FT, Єврокомісія найближчими днями, як очікується, запровадить мито у розмірі €95 за т на зернові з Росії та Білорусі. Це може призвести до збільшення цін щонайменше на 50%. Мита у розмірі 50% будуть також встановлені на насіння олійних культур та продукти їх перероблення.

21 березня міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Єврокомісії із закликом заборонити імпорт зерна з Росії та Білорусі до ЄС, відповідну заяву оприлюднило литовський Мінсільгосп.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні