Категорія
Новини
Дата

«Газпром» скорочує постачання газу до Франції

Російський «Газпром» поінформував французьку енергокомпанію Engie SA про скорочення постачання газу з вівторка через розбіжності щодо деяких контрактів. Це сигналізує про подальше зменшення обсягів постачання енергоресурсів до Європи, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Оголошенню передував заклик прем’єр-міністерки Франції Елізабет Борн у понеділок до бізнесу скоротити споживання енергії або ж зіткнутися з можливим нормуванням цієї зими, якщо Росія припинить поставки газу.
  • «Як було оголошено раніше, Engie вже забезпечила обсяги, необхідні для виконання зобов’язань перед своїми клієнтами та власними вимогами, а також вжила низку заходів для значного зменшення будь-яких прямих фінансових і фізичних наслідків, які можуть виникнути внаслідок припинення поставок газу «Газпромом», – йдеться в заяві компанії.
  • Поставки «Газпрому» для Engie вже скоротилися з початку війни в Україні. Останнім часом щомісячне постачання становило близько 1,5 ТВт·год, додала компанія. За інформацією Engie, загальний річний обсяг поставок групи в Європі – понад 400 ТВт·год.

Контекст

14 червня «Газпром» повідомив, що прокачування газу «Північним потоком» скоротиться приблизно на 40% – до 100 млн кубометрів на добу через технічні проблеми на станції «Портова». Компанія зупинила один із газоперекачувальних агрегатів. На КС може бути використано тільки три агрегати, пояснили в компанії.

Згодом «Газпром» зупинив другий агрегат на «Північному потоці». Прокачування газу впало на 60%. Причиною компанія називала закінчення терміну міжремонтного напрацювання до капітального ремонту. 

19 серпня стало відомо, що «Газпром» вирішив знову тимчасово зупинити прокачування газу через «Північний потік» на три дні з 31 серпня. Компанія пояснює це проведенням технічного обслуговування.

Трубопровід уже кілька тижнів працює з пропускною спроможністю всього 20%, і європейські політики наполягають на тому, що обмеження мають політичний характер.

У ЄС зростають побоювання, що Росія не поверне прокачку своїм ключовим газопроводом «Північний потік» після триденного технічного обслуговування, яке розпочнеться 31 серпня.

Європейські уряди вживають заходів щодо полегшення тягаря від кризи і виділили близько €280 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні