Категорія
Новини
Дата

Інфляція в Норвегії перевищила 30-річний максимум

Інфляція в Норвегії досягла максимуму за останні 35 років у жовтні й становила 7,5%, чому сприяли витрати на одяг та засоби звʼязку, що посилило очікування, що центральний банк може повернутися до швидшого підвищення ставок наступного місяця, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Загальна інфляція підскочила до 7,5% у жовтні, що вище від прогнозу в 7,1% в опитуванні аналітиків Bloomberg і прогнозу центрального банку в 5,8%. 
  • Базова інфляція, показник, якому слідував Банк Норвегії, досяг ще одного історичного максимуму в 5,9% порівняно із середнім прогнозом у 5,5% та оцінкою Банку Норвегії у 5%.
  • Незважаючи на те, що темпи зростання споживчих цін у Норвегії відстають від показників її скандинавських сусідів, розвиток подій, ймовірно, ще більше погіршить перспективи економіки, яка, як очікується, скоротиться наступного року.
  • Дані також породжують чутки про те, що політики знову прискорять зростання вартості запозичень у грудні після зниження темпів підвищення процентних ставок цього місяця.
  • Статистичне управління повідомило, що середня заробітна плата зросла на 4,1% у третьому кварталі, що є найшвидшим темпом більш як за два роки.

Контекст

У серпні Норвегія підвищила ставки до найвищого рівня за десятиліття, щоб зупинити інфляцію. Банк Норвегії підвищив базову процентну ставку в четвер на пів відсотка до 1,75%, повернувшись до рівня березня 2012 року.

У Норвегії зростає занепокоєння через те, що багата на викопне паливо економіка, яка краще за інших перенесла пандемію, може «перегоріти», адже відновлення попиту на послуги збігається з рекордними продажами її природного газу і нафти в Європі, яка стикнулася з енергетичною кризою після скорочення постачання з Росії.

Інфляція в єврозоні підскочила до нового історичного максимуму, економіка блоку втратила імпульс, посиливши побоювання, що рецесія тепер майже неминуча. Споживчі ціни у жовтні підскочили до 10,7% проти минулого року.

Тим часом керівна рада Європейського центрального банку 27 жовтня ухвалила рішення підвищити три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів з 2 листопада. Це вже третє поспіль збільшення ставок, вони зросли до найвищого рівня з 2009 року (1,5%).

Своєю чергою Федеральна резервна система (ФРС) США підвищила ставки на 75 базисних пунктів вчетверте поспіль. Відтепер діапазон становить 3,75–4% із майже нуля в березні.

У жовтні річна інфляція в Туреччині піднялася до нового 24-річного максимуму в 85,51%. Водночас центральний банк країни знизив облікову ставку, незважаючи на зростання цін. За останні три місяці центральний банк знизив облікову ставку на 350 базисних пунктів, до 10,5%. Він пообіцяв ще одне зменшення цього місяця як останній крок у поточному циклі помʼякшення, що йде врозріз із глобальною тенденцією до посилення грошово-кредитної політики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні