Категорія
Новини
Дата

Johnson & Johnson виплатить $8,9 млрд потерпілим від дитячої присипки, що «викликає рак»

Корпорація Johnson & Johnson погодилася виплатити $8,9 млрд позивачам, які звинуватили її у тому, що тальк у виробах призводить до раку, пише The New York Times. Юристи позивачів вже схвалили пропозицію, тепер її має погодити суд.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Позивачі звинувачували Johnson & Johnson в тому, що тальк у її продукції призводив до раку яєчників та мезотеліоми у жінок. Його нібито викликали частинки канцерогенного азбесту, які знайдені у дитячій присипці.
  • Розгляд справи тривав понад десятиліття, кількість позивачів сягнула 70 000, серед них також родини померлих від раку.
  • Для завершення довготривалого судового процесу компанія має переконати більшість позивачів пристати на пропозицію. У випадку погодження угода охоплюватиме всі колишні та майбутні позови від користувачів щодо появи штучного раку, зазначає видання.
  • Юристи позивачів назвали рішення «віхою» та «значною перемогою для десятків тисяч жінок, які страждають від гінекологічних ракових захворювань, спричинених продуктами J&J на основі тальку».

Контекст

Компанія десятиліттями знала про тести, які засвідчували, що тальк може містити канцерогенний азбест, але інформацію приховувала, пише Reuters. J&J наголошувала, що дитяча присипка та інші продукти з тальку безпечні й не містять азбесту. Попри це, компанія стикнулася з багаточисленними позовами і перевірками.

Переважна більшість судових процесів, пов’язаних із косметичним тальком, були завершені на користь компанії. У 2017 році суд вирішив, що Johnson & Johnson не має виплачувати $72 млн родині жінки, яка померла від раку яєчників, ймовірно, через використання пудри для тіла з тальком Johnson’s Baby Powder.

Однак деякі судді ухвалювали рішення на користь позивачів, змусивши Johnson & Johnson виплатити мільярди доларів невеликій кількості позивачів. У 2018 році суд штату Міссурі зобов’язав компанію виплатити $4,7 млрд 22 жінкам-позивачам.

У 2020 році компанія заявила про припинення продажів присипки на основі тальку в Сполучених Штатах. У 2023 році вона планувала припинити продаж продукту в усьому світі, запропонувавши натомість версію з кукурудзяним крохмалем.

Постачальником тальку для Johnson & Johnson була компанія Imerys Talc America, яка є дочірньою структурою французької Imerys SA.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні