Категорія
Новини
Дата

Johnson & Johnson виплатить $8,9 млрд потерпілим від дитячої присипки, що «викликає рак»

1 хв читання

Корпорація Johnson & Johnson погодилася виплатити $8,9 млрд позивачам, які звинуватили її у тому, що тальк у виробах призводить до раку, пише The New York Times. Юристи позивачів вже схвалили пропозицію, тепер її має погодити суд.

Ключові факти

  • Позивачі звинувачували Johnson & Johnson в тому, що тальк у її продукції призводив до раку яєчників та мезотеліоми у жінок. Його нібито викликали частинки канцерогенного азбесту, які знайдені у дитячій присипці.
  • Розгляд справи тривав понад десятиліття, кількість позивачів сягнула 70 000, серед них також родини померлих від раку.
  • Для завершення довготривалого судового процесу компанія має переконати більшість позивачів пристати на пропозицію. У випадку погодження угода охоплюватиме всі колишні та майбутні позови від користувачів щодо появи штучного раку, зазначає видання.
  • Юристи позивачів назвали рішення «віхою» та «значною перемогою для десятків тисяч жінок, які страждають від гінекологічних ракових захворювань, спричинених продуктами J&J на основі тальку».

Контекст

Компанія десятиліттями знала про тести, які засвідчували, що тальк може містити канцерогенний азбест, але інформацію приховувала, пише Reuters. J&J наголошувала, що дитяча присипка та інші продукти з тальку безпечні й не містять азбесту. Попри це, компанія стикнулася з багаточисленними позовами і перевірками.

Переважна більшість судових процесів, пов’язаних із косметичним тальком, були завершені на користь компанії. У 2017 році суд вирішив, що Johnson & Johnson не має виплачувати $72 млн родині жінки, яка померла від раку яєчників, ймовірно, через використання пудри для тіла з тальком Johnson’s Baby Powder.

Однак деякі судді ухвалювали рішення на користь позивачів, змусивши Johnson & Johnson виплатити мільярди доларів невеликій кількості позивачів. У 2018 році суд штату Міссурі зобов’язав компанію виплатити $4,7 млрд 22 жінкам-позивачам.

У 2020 році компанія заявила про припинення продажів присипки на основі тальку в Сполучених Штатах. У 2023 році вона планувала припинити продаж продукту в усьому світі, запропонувавши натомість версію з кукурудзяним крохмалем.

Постачальником тальку для Johnson & Johnson була компанія Imerys Talc America, яка є дочірньою структурою французької Imerys SA.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні