Категорія
Новини
Дата

Хроніка війни. 3 березня. Нові санкції США, Україна тримає оборону під авіаударами

Президент країни-агресора Володимир Путін розпочав війну проти України. Сьомий день російські війська атакують військову інфраструктуру, аеропорти, лікарні та школи по всій Україні. Збройні сили тримають оборону, а міжнародні компанії одна за одною блокують бізнес у Росії. Хроніка подій

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

13:30 Датський меблевий ретейлер Jysk, що входить до складу датської компанії Lars Larsen Group, припиняє діяльність у Росії через війну в Україні. Закриються усі 13 магазинів на території країни-агресора.

12:58 Російські бізнесмени Михайло Фрідман та Петро Авен добровільно передадуть свої частки в «Альфа-банку» (Україна) резидентам України, яких погодить НБУ, повідомила пресслужба банку. Мажоритарними власниками банку залишаються великі європейські та американські фонди та компанії.

12:30 Українці, які втратили можливість працювати через війну, отримають по 6500 грн, повідомив у зверненні президент Володимир Зеленський. Пенсіонерам проіндексували пенсії на 14%.

12:05. Російський мільярдер Олег Дерипаска висловився проти війни Росії в Україні. Про це бізнесмен заявив на Красноярському економічному форумі. «Ми з такими викликами ще не стикалися. Залізна завіса вже опустилася. Мене дуже просять це не казати, але я за мир. За три тижні стане зрозуміло, що буде з банками. Подивимося хто залишиться від наших партнерів. Думаю, ми дуже здивуємось, скільки їх залишилося. Їх можна буде перерахувати на пальцях руки… Беремо кризу 98-го та множимо на три», – заявив Дерипаска.

11:39. На Новокраматорскькому машинобудівному заводі на Донеччині завтра закінчується консервація підприємства, яка почалася 28 лютого. Про це Forbes повідомив співвласник НКМЗ Георгій Скударь. «Залишився персонал лише для охорони», – сказав бізнесмен.

11:27. У Чернігові близько 08:10 ворожий снаряд попав у нафтобазу на території ДП «Комбінат Айстра». Сталося загоряння резервуарів ємністю 5000 кубометрів дизельного пального, повідомила ДСНС. Інформація щодо жертв та постраждалих уточнюється.

11:23. Росію і Білорусь усунули від участі в Паралімпіаді-2022 у Пекіні. Раніше Міжнародний паралімпійський комітет дозволяв спортсменах з цих країн змагатися в нейтральному статусі.

11:20. Російський «АвтоВАЗ» призупиняє складання автомобілів у Тольятті та Іжевську з 5 до 11 березня через дефіцит електронних компонентів, повідомили в пресслужбі компанії.

11:11 Японія заморозить активи чотирьох російських банків: ВТБ, «Открытие», Совкомбанк та Новікомбанк. Уряд Японії також заморозив активи 18 російських чиновників, семи вищих посадовців Білорусі, включаючи президента Олександра Лукашенка та міністра оборони Віктора Хреніна, а також двох організацій. Крім того Японія обіцяє більш жорсткі заходи експортного контролю для Білорусі. Обмеження набудуть чинності з 2 квітня.

09:51. Радіоканал та сайт «Эхо Москви» буде ліквідовано, повідомив головний редактор Олексій Венедіктов з посиланням на рішення ради директорів. Роскомнагляд вимагає від Google видалити програму «Эхо» з магазину Google Play. Трансляція програм «Эхо Москви» продовжується на YouTube.

09:46. Великий виробник медпредпаратів «Юрія-фарм» зупинив частину виробництва. Про це Forbes розповів генеральний директор групи компаній Дмитро Деркач. За його словами, на такий крок компанія пішла заради безпеки працівників. У Черкасах, де знаходиться підприємство, майже щодві години лунає сирена повітряної тривоги, а виробничій цикл триває понад 12 годин.

09:26. Компанія Egersund Seafood у Києві повністю переключилася на безкоштовне забезпечення гарячою їжею лікарень та потреб армії. Співробітники вирішили працювати безкоштовно. Зміни – по 12 годин. Якщо є можливість передавати в цех компанії базові продукти (борошно, мʼясо, крупи, овочі, олію) в обʼємах від 100 кг, телефонуйте: +380 (67) 238 18 92 (Віталій); с. Щасливе, Київська обл., вул. Героїв Майдану, 42.

08:45. Інфляція в Єврозоні виросла до рекордних 5,8% з 5,1% у січні, повідомляє Financial Times. На думку ЄС, війна в Україні спричинить більший ріст цін на енергоносії та сировину.

08:35. Spotify закриває свій офіс в Росії через «неспровоковану атаку на Україну», передає Reuters. Раніше інтернет-сервіс потокового аудіо також заблокував контент, який виробляють російські державні медіа RT і Sputnik. Sputnik відповів на це заявою, що «будь-які обмеження преси є відвертою цензурою та найбруднішим прикладом обмеження свободи слова».

08:24. Moodyʼs понизило кредитний рейтинг Росії до Baa3. Раніше він був B3, повідомляє Bloomberg. Міжнародне рейтингове агентство зазначило, що у Росії високий ризик зриву виплат суверенного боргу через суворі санкції. Агенство також пише про «значні занепокоєння» через те, чи хоче Росія виконувати свої зобовʼязання. Раніше Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту Росії з BBB до B з негативним прогнозом. JPMorhan попередив, що санкції суттєво підвищують імовірність суверенного дефолту РФ.

08:11. Мільярдер Роман Абрамович передасть $3 млрд від продажу футбольного клубу «Челсі» «на благо всіх постраждалих від війни в Україні». Кошті підуть на «термінові» потреби жертв та «довгострокове відновлення», повідомляє клуб.

08:00. Радник Світового банку від Росії звільнився на знак протесту проти її вторгнення в Україну. «Я більше не можу асоціювати себе зі своїм урядом і змушений подати у відставку», – заявив старший радник виконавчого директора Світового банку від Росії Борис Львін, пише Financial Times.

07:47. У Запоріжжі повністю перекрили рух транспорту через греблю ДніпроГЕС. «Це вимушені заходи. Ворог близько і ми захищаємося. Не виходьте без потреби з дому, не користуйтеся автомобілями», – повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

07:15. Американський журнал Time вперше в історії вийде з україномовною обкладинкою. На ній, оформленій у жовто-блакитних кольорах, буде написано «Життя переможе смерть, а світ – темряву». Номер надійде у продаж 14 березня, повідомляє видання.

Хроніка війни. 3 березня. Нові санкції США, Україна тримає оборону під авіаударами /Фото 1

06:55. Міністр фінансів Японії Сюнʼіті Судзукі анонсував акції ще проти чотирьох російських банків, повідомляє Reuters. Уряд поки не розголошує їхні назви. Раніше Японія заморозила активи Промзвʼязокбанку, ВЕБ.РФ та Центробанку РФ.

05:26 У Парижі станцію «Європа» на третій лінії метро тимчасово перейменували на станцію «Європа-Україна». Це ініціатива руху Stand With Ukraine. Як пише організаторка Катка Міхалак, станції метро спільно перейменували митці з України, Польщі, Франції та Грузії.

04:47 Еммануель Макрон у своєму Twitter українською:

04:14 До Сенату США внесли законопроєкт під назвою HEROIAM SLAVA. Американські сенатори Марко Рубіо і Чак Грасслі представили проєкт закону «про припинення збагачення російських олігархів та галузевих союзників РФ за схемами використання принизливого лиходійства за кордоном». Так, пропонується ввести санкції щодо всіх російських держпідприємств. Про це повідомляється на сайті сенатора Марко Рубіо.

04:05 Держспецзв’язку: У Харкові від обстрілів постраждав Успенський собор. Про це повідомили у Харківській єпархії. Під час обстрілу у храмі переховувалися люди, ніхто не постраждав. У соборі вибиті вікна, вітражі, пошкоджено церковне начиння.

04:04 Іспанія 4 березня надішле до Польщі для України партію наступального озброєння. У тому числі: 1 370 гранатометів, 700 тис. набоїв до гвинтівок та кулеметів, а також легкі кулемети, заявила глава Міністерства оборони королівства Маргарита Роблес — повідомляє Reuters.

03:51 Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту Росії з BBB до B з негативним прогнозом. Раніше JPMorhan попередив, що санкції суттєво підвищують імовірність суверенного дефолту РФ.

03:47 За добу 2 березня українські зенітні ракетні підрозділи знищили три літаки і два вертольоти окупантів – Генштаб ЗСУ.

03:44 Джо Байден: Путін думав, що Захід і НАТО не дадуть відповіді і розділяться. Він помилявся. «Я витратив незліченну кількість годин, обʼєднуючи наших європейських союзників. Ми протистояли російській брехні правдою. І тепер вільний світ притягує його до відповідальності», — написав він у Twitter.

03:37 Влада Канади розширила економічні санкції проти РФ, додавши до списків 10 ключових співробітників компаній «Газпром» і «Роснефть», заявили в канадському МЗС — повідомляє ТАСС.

03:33 Понад 1 млн людей залишили Україну за останні шість днів – з початку російського озброєного вторгнення. Про це повідомила офіційна представниця Управління верховного комісара ООН у справах біженців Шабі Манту.

02:48 Головний прокурор Міжнародного кримінального суду (ICC) Карім Хан заявив, що розслідування можливих військових злочинів, скоєних Росією, почалося.

02:43 Міжнародна система міжбанківських платежів SWIFT заявила, що відключить сім російських банків 12 березня, повідомляє NBC з посиланням на заяву компанії. Під санкції ЄС потрапили ВТБ, «Росія», Новікомбанк, Промсвязьбанк, Совкомбанк, ВЕБ.РФ та «Откритіе».

02:35 В Ізюмі 8 загиблих з них — двоє дітей. У відділку поліції пожежа, в центрі міста значні руйнації, у приміщенні виконкому вилетіли вікна — «Суспільне Харків».

02:23 Щонайменше чотири вибухи було чути у центрі міста, в районі метро Дружби народів, передає Укрінформ.

01:38 Військово-морські сили Росії о 17:45 завдали ракетний удар по судну під прапором Бангладеша у порті «Ольвія». Про це повідомило Міністерство інфраструктури. Одна ракета потрапила в надбудову, на судні розпочалася пожежа. Внаслідок атаки загинув член екіпажу.

01:35 В 23:59 російські військові атакували Ізюм. Удар прийшовся на багатоповерхівку та приватний будинок. У приватному будинку мінімум троє мирних жителів загинули, про це Суспільному розповів заступник мера Ізюма Володимир Мацокін. 

01:33 Володимир Зеленський: «Провів сьогодні нараду з очільниками обласних міст України. Вже працює новий очільник Одеської ОДА Максим Марченко — військовий професійний. Наші хлопці на місцях багато працюють над тим, щоб організувати «зелений коридор», щоб вивезти цивільних і завезти ліки.

Волноваха, міста Сумської області, Київської області, Харківської області, на півдні України. Це складно — нам протистоїть терор».

01:20 Володимир Зеленський: Сьогодні був активний день щодо переговорів з лідерами інших держав-учасниць нашої антивоєнної коаліції. Я провів перемовини з очільниками урядів Норвегії та Ізраїлю. З президентом Казахстану, еміром Катару Тамімом бін Хамадом Аль Тані, з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелєм, премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо, президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Блискучий результат на Генеральній Асамблеї ООН. 141 країна підтримала резолюцію, яка вимагає від Росії негайно забратися з України. 141 країна за нас, за Росію — чотири.

01:12 Володимир Зеленський: «Наша армія робить все, щоб розбити ворога остаточно. Майже дев‘ять тисяч росіян за один тиждень. На Миколаївському напрямку окупантам приходиться десятками гвинтокрилів забирати своїх 200-х і 300-х. Дев’ятнадцять років. Двадцять років. Що вони бачили у житті, окрім вторгнення на чужу землю?»

00:57 Петиція про закриття неба над Україною зібрала вже 1 мільйон 243 підписи. Про це повідомляє Телеграм Верховної Ради. Тепер її мають розглянути.

00:48 У Харкові під час обстрілів загинула співробітниця ОБСЄ. Про це повідомляє організація у щоденному звіті.

00:47 Безпрецедентна кількість країн — одразу 38 — звернулися до Міжнародного кримінального суду через вторгнення Росії в Україну — про це повідомив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

00:46 Сирени лунають по всій Україні – кожен день. Лише в Києві за тиждень тривога лунала 60 разів, а її загальна тривалість – понад півтори доби.

Хроніка війни. 3 березня. Нові санкції США, Україна тримає оборону під авіаударами /Фото 2

00:22 Маріуполь залишився без води, тепла та електроенергії, заявив мер міста Вадим Бойченко.

«Сьогодні був найбільш тяжкий та жорстокий день за всі 7 днів війни. Сьогодні нас всіх просто хотіли знищити», — написав він. 

00:12 Mercedes-Benz призупинить російське виробництво та припинить поставки продукції до РФ — про це повідомляє Vogue Business. Крім цього, скасована Mercedes Benz Fashion Week у Росії, яка мала пройти в Москві з 16 по 20 березня.

00:09 У Пентагоні розповіли CNN, що за добу жодних суттєвих змін у війни в Україні не було. За даними США, Росія вже ввела на територію України 82% тих сил, які були зосереджені на кордонах.

00:08 Бойова група 1-ї бронетанкової бригади армії США прямує до Європи, про це повідомляє CNBC. 2 березня військових бойової групи 1-ї бронетанкової бригади армії США перекинули з армійського аеродрому Хантер в США до Європи в Германію у відповідь на вторгнення Росії до України.

00:01 Аналітики JPMorgan прогнозують, що Росії загрожує дефолт. У березні РФ має виплатити $700 мільйонів, щоб погасити держборг. «Хоча теоретично вона має достатні резерви для покриття боргів, на практиці заморожування деяких активів та інші заходи можуть вплинути на її здатність здійснювати платежі», — кажуть вони.

Головне за 3 березня:

  • США оголосили про новий пакет санкцій проти Росії та Білорусі, йдеться у офіційній заяві Білого Дому.
  • Російські терористи завдали авіаційного удару по Південному залізничному вокзалу в Києві, де відбувається евакуація тисяч українських жінок і дітей. Будівля не постраждала, пошкоджено теплотрасу.
  • Мосбіржа не відкриється 3 березня: Центробанк Росії знову вирішив не відновлювати торги.
  • Росія вчергове атакувала іноземне торговельне судно, що перебуває на якірній стоянці у порту «Ольвія» у Миколаєві. О 17:25 під ракетний обстріл ВМС Росії потрапило судно «BANGLAR SAMRIDDHU» під прапором Бангладеш.
  • Генасамблея ООН ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити застосування сили в Україні та вивести війська. За проголосувала 141 держава, проти пʼять (Росія, Білорусія, Сирія, КНДР, Еритрея), утрималися 35 (серед них Китай, Індія, ПАР, Казахстан, Пакистан, Іран, Ірак, Куба, ЦАР).
  • До України їдуть добровольці з 16 країн, ще 22 країни надають гуманітарну допомогу, повідомив на брифінгу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.
  • Ворожі танки повертаються з Сумської області в Росію з піднятими стволами. Домовленості про це було досягнуто під час тривалих переговорів, які проводилися щодо обміну полоненими.
  • З початку війни в Україну повернулось 80 000 людей. Більшість – чоловіки. Вони прибувають, щоб поповнити лави Збройних Сил, інших військових формувань та сил територіальної оборони.

Всю хроніку за 2 березня читайте тут.

Хроніка війни 1 березня: Росія обстрілює житлові квартали, Україна отримує нове озброєння та перспективу членства в ЄС

Хроніка війни 28 лютого: Україна дає відсіч та отримує підтримку, світ ізолює Росію

Хроніка війни 27 лютого: Київ відбиває атаки, світ готує посилені санкції, хакери бʼють Росію

Хроніка війни 26 лютого: День третій. Битва за Київ. Тільки перевірена інформація

Хроніка війни 25 лютого: День другий: битва за Україну. Тільки перевірена інформація

Хроніка війти 24 лютого: День перший: битва за Україну. Тільки перевірена інформація

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні