Diageo алкоголь віскі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Криза в Червоному морі. Світовий виробник спиртних напоїв Diageo зіткнувся з проблемами в постачанні продукції

Штаб-квартира Diageo в Единбурзі Фото Getty Images

Гігант алкогольної продукції Diageo (Smirnoff, Johnnie Walker, Guinness, Baileys, Captain Morgan та інші алкогольні бренди) спостерігає затримки у відправленні деяких своїх продуктів через напади на судна в Червоному морі і розробляє плани дій на випадок непередбачених обставин, заявила фінансовий директор Лавання Чандрашекар, пише Reuters.

Ключові факти

  • Diageo є провідним світовим виробником спиртних напоїв і постачає по всьому світу такі продукти, як віскі Johnnie Walker, яке можна виробляти тільки в Шотландії, та текілу, виготовлену в Мексиці.
  • Чандрашекар повідомила агентству Reuters, що постачання таких продуктів, як віскі, в Азію стикаються із затримками, оскільки судна змінюють маршрут, щоб не пролягав через Червоне море.
  • Вона не уточнила, чи це вплине на перспективи компанії на цей рік, але сказала, що Diageo вже має додаткові запаси в різних регіонах, які будуть служити буфером у надзвичайних ситуаціях. 
  • «У нас завжди є резервні запаси… Ми живемо в нестабільному світі, і навіть якщо це не геополітичні інциденти, все може піти не так», – сказала вона, додавши, що Diageo інвестувала в те, щоб гарантувати, що вона зможе відреагувати на такий сценарій.
  • Чандрашекар та генеральний директор Дебра Крю заявили у вівторок, що дистрибʼютори на деяких ринках регіону практично припинили робити замовлення після жовтневого нападу ХАМАСу на Ізраїль та подальшого конфлікту. Ситуацію назвали «далекою від нормальної».
  • За словами Чандрашекар, основний удар припав на Ліван, ще один великий ринок, де люди стали менше розважатися та святкувати. У більш широкому значенні конфлікт вплинув на настрої в усьому регіоні, додала вона.

Контекст

Британська група з виробництва напоїв в останні роки досягла значного зростання частково за рахунок придбання виробництва елітних спиртних напоїв, таких як текіла Casamigos Джорджа Клуні, куплена в 2017 році в рамках угоди на суму до $1 млрд, та текіла Don Julio – у 2014 році. Також Diageo придбала наприкінці 2022 року техаського виробника віскі Balcones Distilling. У 2023-му компанія погодилася купити високоякісний філіппінський бренд рому Don Papa. Компанія заплатить початкові €260 млн і, можливо, додаткові €178 млн протягом наступних пʼяти років, залежно від результатів діяльності. 

Через водний шлях, який зʼєднує Червоне та Середземне моря, проходить від 10% до 15% світової торгівлі й 30% контейнерних перевезень. Це основний торговий маршрут між країнами Азії та Європи. 

Кількість контейнеровозів у гирлі Червоного моря, що прямують до Суецького каналу або з нього, в перший тиждень січня скоротилася на 90% порівняно з початком 2023 року.

Очікується, що перебої в доставці через кризу в Червоному морі призведуть до зростання цін та псування продуктів харчування. Ситуація може зупинити уповільнення глобальної інфляції та вплинути на постачання продовольства.

Дані Clarksons, лондонської судноплавної компанії, показують, що за тиждень до 28 січня середньодобове прибуття балкерних суден у гирло Червоного моря скоротилося на 45% порівняно з показниками початку грудня. Для контейнеровозів цей показник становив 91%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні