Загалом 138 технологічних компаній звільнили співробітників у 2024-му /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Microsoft, eBay, PayPal та інші. Техкомпанії скоротили 34 000 робочих місць із початку року, роблячи ставку на ШІ

Загалом 138 технологічних компаній звільнили співробітників у 2024-му Фото Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Технологічні компанії цього року вже скоротили 34 000 робочих місць, спрямовуючи свої інвестиції у нові галузі, такі як генеративний штучний інтелект, щоб забезпечити наступний етап зростання, повідомляє Financial Times.

Ключові факти

  • За даними сайту Layoffs.fyi, який відстежує скорочення кадрів у галузі, з початку січня Microsoft, Snap, eBay та PayPal скоротили сотні чи тисячі робочих місць. Цього року загалом 138 технологічних компаній звільнили співробітників.
  • Втрати менші, ніж на початку 2023 року, коли великі технологічні групи, зокрема Meta, Amazon та Microsoft, скоротили свої вакансії після бурхливого періоду надмірних інвестицій під час пандемії. Загалом, за даними Layoffs.fyi, у 2023 році у технологічному секторі було скорочено 263 000 робочих місць.
  • Аналітики кажуть, що остання хвиля звільнень показала, що компанії перерозподіляють свої ресурси, щоб інвестувати у нові галузі, такі як генеративний штучний інтелект, а також продемонструвала акціонерам, що вони продовжують приділяти увагу витратам.
  • «Звільнення триватимуть, і ситуація може погіршитися. Це стало заразним», – сказав аналітик Jefferies Брент Тілл. 
  • Масштабне скорочення витрат минулого року відбулося після усвідомлення того, що перехід до більш цифрового способу життя не продовжився після пандемії – періоду, коли технологічні компанії розпочали масовий набір співробітників.

Контекст

Компанія Meta, яка з кінця 2022 року скоротила понад 20 000 робочих місць (оскільки інвестори скаржилися на мільярди доларів, що йдуть на створення метасвіту), заявила цього місяця, що чисте збільшення чисельності персоналу цього року буде «мінімальним», попри «значні інвестиції» в генеративний штучний інтелект, що передбачатимуть і залучення талантів.

Генеральний директор Meta Марк Цукерберг оголосив 2023-й «роком ефективності», в якому він скоротив кількість робочих місць і витрати, щоб врятувати компанію від періоду млявого зростання та відреагувати на гнів інвесторів щодо його ставки на метавсесвіт. Минулого року компанія скоротила чисельність персоналу на 22%. 

Тим часом компанія SAP, що займається корпоративним програмним забезпеченням, у січні оголосила про «перетворення всієї компанії», яке передбачатиме скорочення близько 8000 робочих місць, оскільки компанія збільшує свою увагу до штучного інтелекту. 

Компанія Snap цього місяця оголосила, що скоротить десяту частину своєї глобальної робочої сили, оскільки вона щосили намагається оговтатися від спаду в цифровій рекламі.

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва вважає, що штучний інтелект змінить глобальну економіку. На її думку, ШІ торкнеться майже 40% робочих місць, замінивши одні та доповнивши інші.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні