Категорія
Новини
Дата

Microsoft і Apple відмовились від місць у раді директорів OpenAI після посилення уваги регуляторів

2 хв читання

Корпорації Microsoft та Apple Inc. відмовилися від можливості бути спостерігачами у раді директорів OpenAI, пише Bloomberg. Це несподіване рішення наголошує на зростаючій увазі антимонопольних органів до впливу великих технологічних компаній на штучний інтелект.

Антимонопольні органи ЄС та США вже вивчають партнерство Microsoft і OpenAI у рамках більш широкого занепокоєння з приводу конкуренції у ШІ-секторі.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Виробник програмного забезпечення для Windows, що вклав $13 млрд у творця ChatGPT, направив стартапу листа з оголошенням про вихід із ради директорів, за словами джерела. 
  • Очікувалося, що Apple обійме аналогічну посаду, але представник OpenAI заявив, що стартап не матиме спостерігачів у раді директорів після виходу Microsoft.
  • Минулого місяця європейські регулятори заявили, що мають намір провести опитування конкурентів Microsoft з приводу ексклюзивного використання технології OpenAI. Це підкреслює зростання тиску на одну з найдорожчих компаній у світі, яка сподівається використовувати послуги OpenAI для просування своїх платформ Windows і Copilot AI
  • США починають окреме антимонопольне розслідування щодо ймовірного домінування Microsoft в області, що швидко розвивається.
  • «За останні вісім місяців ми стали свідками значного прогресу з боку нещодавно сформованої ради директорів… Ми більше не вважаємо, що наша обмежена роль спостерігача необхідна», – написала Microsoft у своїй записці для OpenAI, з якою ознайомився Bloomberg News.
  • «Ми вдячні Microsoft за те, що вона висловила впевненість у раді директорів та напрямі компанії, і ми з нетерпінням чекаємо на продовження нашого успішного партнерства», – йдеться у заяві OpenAI без прямих коментарів щодо рішень Apple чи Microsoft. 
  • Представник OpenAI повідомив, що компанія розробить новий підхід до взаємодії, проводячи регулярні зустрічі із зацікавленими сторонами – стратегічними партнерами, такими як Microsoft та Apple, та інвесторами, такими як Thrive Capital та Khosla Ventures, пише Financial Times.

Контекст

В останні місяці OpenAI працює над збільшенням доходів своїх продуктів штучного інтелекту, продаючи послуги корпоративним клієнтам. Наприкінці травня компанія підписала контракт із найбільшим корпоративним клієнтом – міжнародною консалтинговою компанією PwC. Також фірма стала першим партнером OpenAI з продажу корпоративних пропозицій ШІ-стартапа іншим підприємствам.

Нещодавно OpenAI почала навчання більш потужної моделі штучного інтелекту, яка могла б допомогти їй випереджати зростаючу кількість конкурентів.

Також у червні Apple уклала угоду про інтеграцію ChatGPT від OpenAI до операційної системи iPhone. Додання функцій зі штучним інтелектом потенційно може вплинути на компанії, що розробляють додатки для Apple. Обсяг світового ринку мобільних застосунків у 2023-му оцінювався у $229 млрд, на застосунки для маркетплейса AppStore припадає 62%.

Цього ж місяця до Ради директорів OpenAI приєднався генерал армії США у відставці Пол М. Накасоне. Призначення Накасоне, провідного експерта в галузі кібербезпеки, відображає її зростаюче значення, оскільки вплив технологій штучного інтелекту продовжує зростати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд