Німеччина та Швеція ведуть переговори щодо надання Україні ракет для IRIS-T – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Німеччина та Швеція ведуть переговори щодо надання Україні ракет для IRIS-T – Bloomberg

1 хв читання

Getty Images

Німеччина та Швеція обговорюють новий пакет озброєнь, згідно з яким Стокгольм поставить Україні ракети та пускові установки для німецьких систем ППО IRIS-T, пише Bloomberg із посиланням на джерела

Ключові факти

  • Німеччина звернулася до Швеції з проханням надати пускові установки для протиракетної системи, сумісної з IRIS-T. За словами джерел, обговорення також дозволять отримати більше боєприпасів, які можна використати для німецьких систем IRIS-T, відправлених до Києва.
  • За словами джерел, Німеччина дотримується свого плану щодо відправлення Україні ще трьох систем IRIS-T цього року.
  • Збройні сили Швеції використовують ракети IRIS-T у своїй системі Robotsystem 98, що запускається з броньованих гусеничних машин шведського виробництва. У листопаді уряд скандинавської країни оголосив, що поставить Україні систему ППО, проте не поточнив, яку саме.

Контекст 

У жовтні Німеччина надала Україні першу з чотирьох обіцяних систем ППО Iris-T SLM. Передача відбулася неподалік польсько-українського кордону. ЗРК Iris-T SLM складається з трьох машин: пускової установки на військовій вантажівці з місцем для восьми ракет, радіолокаційної машини та командирської машини. Зенітні ракети можуть уражати цілі на висоті до 20 км і на відстані до 40 км. Ще три системи мають бути доправлені в Україну цього року. 

Нещодавно уряд Німеччини повідомив про постачання Україні танків Leopard 2. Також країна видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, котрі хочуть швидко поставити німецькі танки зі своїх складів в Україну. Наразі мета німецького уряду – швидко зібрати два танкові батальйони з танками Leopard 2 для України. Як перший крок Німеччина надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 із запасів Бундесверу. 

Велика Британія та Німеччина планують передати Україні танки (Challenger і Leopard відповідно) вже у березні. Польща відправить Україні 60 танків, серед них і PT-91 Twardy, крім анонсованого постачання 14 танків Leopard 2.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні