Категорія
Новини
Дата

Польські фермери планують перешкоджати перевантаженню українських сільськогосптоварів із залізниці

Польські фермери мають намір від сьогодні, з 9 лютого, у пункті пропуску «Хрубешув – Володимир-Волинський» (ст. «Ізов») перешкоджати перевантаженню українських сільськогосподарських товарів із залізничного на автомобільний транспорт, повідомляє Державна митна служба.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними митниці, фермери також перешкоджатимуть переміщенню сільськогосподарських товарів з України на термінали по станції Хрубешув.
  • Вантажі інших категорій переміщуватимуться без обмежень.

Контекст

В останні місяці на кордонах України з Польщею та Румунією відбуваються акції протесту аграріїв.

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини просять Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові й олійні з України, повідомив 15 січня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський зазначив, що наразі обговорюються й інші ідеї, наприклад ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

19 січня мінсільгосп Польщі заявив про продовження дії заборони на імпорт зерна з України. Заступник міністра сільського господарства Польщі Стефан Краєвський заявив, що ембарго зберігатиметься, «доки ми не знайдемо інших рішень».

Водночас Україна змінила правила експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС. Уряд ухвалив постанову, щоб запобігти зловживанням.

9 лютого польські фермери розпочали страйк на польсько-українському кордоні. Близько 100 польських страйкарів і 50 транспортних засобів заблокували під’їзний шлях поблизу пункту пропуску «Шегині» на польсько-українському кордоні. Також фермери планують акцію протесту із частковою блокадою прикордонного пункту пропуску «Зосин-Устилуг» 12 лютого.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні