Категорія
Новини
Дата

Полтавський ГЗК планує погасити 2 млн грн боргу перед ВКО «Кисень». Раніше повʼязана компанія подала до суду

Правління Ferrexpo вживає заходів для погашення боргу Полтавського ГЗК перед ТОВ ВКО «Кисень», йдеться у пресрелізі. Раніше підрядна компанія подала до суду позов щодо відкриття справи про банкрутство ГЗК.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Сума боргу, заявлена «ВКО «Кисень», яка є підрядною компанією ПрАТ «Полтавський ГЗК», за договором поставки, становить 2,2 млн грн. 
  • Ferrexpo plc інформує, що суд призначив підготовче судове засідання для вирішення питання про відкриття провадження щодо Полтавського ГЗК на 12 березня.
  • Згідно із повідомленням, правління Ferrexpo вжило заходів для погашення боргу Полтавського ГЗК перед компанією. Проте, підприємство не може гарантувати, що кошти будуть отримані вчасно «враховуючи обмеження щодо операцій з банківськими рахунками Полтавського ГЗК в Україні та характер платежу, який здійснюється для погашення боргу». 
  • Тож, ГЗК паралельно прагне домовитись про продовження термінів оплати.
  • Також Полтавський ГЗК отримав нове повідомлення про виконання постанови суду, видану за клопотанням Офісу генерального прокурора, про блокування банківських рахунків. Це пов’язано з розслідуванням Національної поліції, яке триває з листопада 2022 року щодо ймовірного незаконного видобутку корисних копалин, а саме нефракційного відсіву.

Контекст

Полтавський ГЗК – власник найбільших запасів залізняку в Європі та ключовий актив Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі. На відміну від інших українських гірничо-збагачувальних комбінатів, він фокусується на виробництві якісних котунів – продукції з високою доданою вартістю. Тому ПГЗК вважається одним із найпривабливіших інвестиційних обʼєктів на ринках, що розвиваються. 

Мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo – Костянтин Жеваго, проти якого в Україні порушено низку кримінальних справ

Також кілька кримінальних справ порушено проти голови правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса.

Раніше Жеваго відстояв у Верховному Суді Полтавський ГЗК. 19 квітня 2023-го Велика палата Верховного Суду України частково задовольнила касаційну скаргу компанії Ferrexpo AG щодо рішення суду попередньої інстанції. У вересні 2022-го Північний апеляційний господарський суд визнав недійсною купівлю у 2002-му гірничорудною компанією Ferrexpo 40,19% акцій Полтавського ГЗК і передав їх чотирьом компаніям, які належать колишнім акціонерам ПГЗК. Більше про це читайте в матеріалі Forbes.

26 лютого Господарського суду Полтавської області прийняв заяву компанії «Кисень» про відкриття справи про банкрутство Полтавського ГЗК, який входить до групи Ferexpo. «Кисень» у звітах групи – серед повʼязаних компаній. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні