Категорія
Новини
Дата

Постачальники Apple прагнуть піти з Китаю на тлі напруженості між країною та США – Bloomberg

Китайські постачальники Apple Inc., ймовірно, виведуть потужності з країни набагато швидше, ніж очікувалось, щоб запобігти наслідкам напруженості між Пекіном та Вашингтоном, пише Bloomberg із посиланням на виробника AirPods компанію GoerTek Inc. Технологічні гіганти хочуть диверсифікувати постачальників.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • GoerTek Inc. є одним із багатьох виробників, що досліджують регіони за межами свого рідного Китаю, який сьогодні виробляє більшу частину гаджетів у світі, від iPhone до PlayStation. Компанія інвестує початкові $280 млн у новий завод у Вʼєтнамі і розглядає можливість розширення в Індії, сказав заступник голови GoerTek Казуєсі Йошинага. Американські технологічні компанії, зокрема, активно підштовхують виробників, таких як GoerTek, до вивчення альтернативних місць.
  • «Починаючи з минулого місяця, нас майже щодня відвідує так багато людей з боку клієнта, – сказав Йошинага. – Тема, яка домінує в обговореннях: «Коли ви зможете виїхати?»
  • Нині Apple мовчить про те, чи планує він диверсифікацію за межами Китаю. Американський гігант намагався уникати припущень про те, що він може скоротити свої інвестиції в Китай, де побудував систему, засновану на таких компаніях, як GoerTek і Foxconn Technology Group, в яких працюють мільйони людей.
  • За лаштунками 9 з 10 найважливіших постачальників Apple, ймовірно, готують великомасштабні переїзди до таких країн, як Індія, яка використовує урядові стимули. За оцінками Bloomberg Intelligence, може знадобитися вісім років, щоб вивести лише 10% потужностей Apple за межі Китаю. 
Постачальники Apple прагнуть піти з Китаю на тлі напруженості між країною та США – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Керівник GoerTek стверджує, що це відбудеться набагато швидше і більшість китайських виробників техніки зазнають такого ж тиску. Індія займає одне з перших місць у списках побажань клієнтів, що відбиває її потенціал як ринку і виробничої бази, також привабливим є Вєтнам. GoerTek наразі управляє вісьмома заводами в країні і розраховує подвоїти свою місцеву робочу силу до 40 000 осіб вже в травні.
  • Apple, ймовірно, хоче зробити Вʼєтнам центром виробництва AirPods, iPad та MacBook. У замовленнях на AirPods переважає GoerTek та китайська фірма Luxshare Precision Industry Co. , яка також має комплекс у північному Вʼєтнамі. За словами Йошинаги, багато американських компаній планують перенести туди виробництво незалежно від витрат. Інші, такі як Jabil Inc., розглядають Індію. Але загалом потік постійно йтиме з Китаю, додав він.

Контекст

Фінська компанія Salcomp, постачальник Apple, планує подвоїти штат співробітників у Індії до 25 000 осіб протягом наступних трьох років, а також очікує, що річний дохід у країні становитиме не менше $2–3 млрд до 2025 року. Плани були оголошені на тлі того, що Apple переносить виробництво з Китаю після суворих блокувань та обмежень, повʼязаних із COVID, а також у звʼязку зі зростанням торгової та геополітичної напруги між Пекіном та Вашингтоном.

Компанія Apple зробила велику ставку на Індію з того часу, як у 2017 році почала складання iPhone в країні через Wistron, а потім Foxconn відповідно до зусиль уряду Індії з розвитку місцевого виробництва. 

Напередодні Apple повідомила про сукупну виручку в розмірі $117,2 млрд за останній квартал 2022 року, що на 5,5% менше, ніж за той самий період 2021 року, і нижче за прогнози аналітиків у $121,1 млрд. Значні збої в ланцюжку постачань у Китаї призвели до затримки поставок iPhone під час важливого святкового періоду. У Apple були важкі кілька місяців після заворушень на заводах у Китаї, внаслідок яких 6 листопада компанія випустила рідкісне попередження про те, що виробництво iPhone зіткнеться зі «значними» збоями. Акції компанії впали на понад 20% за останні 12 місяців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні