Путін не поїде на саміт G20 в Індонезії – Bloomberg /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Путін не поїде на саміт G20 в Індонезії – Bloomberg

Shutterstock

Президент Росії Володимир Путін не буде присутнім на саміті «Великої двадцятки» наступного тижня, повідомили Bloomberg джерела, оскільки Кремль прагне захистити президента від потенційної напруженості на високому рівні після вторгнення в Україну.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення Путіна дозволить йому уникнути потенційної конфронтації з іншими світовими лідерами, у тому числі з президентом США Джо Байденом, який назвав російського президента «військовим злочинцем». Кремль також ризикував тим, що європейські лідери цуратимуться Путіна на саміті 15–16 листопада на індонезійському острові Балі.
  • Росія направить міністра закордонних справ Сергія Лаврова замість Путіна, сказало одне з джерел. 
  • У березні Байден заявив, що Росію слід виключити з G20 у відповідь на вторгнення в Україну. Президент Індонезії Джоко Відодо відмовився відкликати запрошення Путіну, оскільки його країна, яка головує в G20, прагнула зберігати нейтральну позицію. Натомість Відодо також запросив на саміт президента України Володимира Зеленського як гостя.
  • Зеленський говорив з Відодо телефоном 3 листопада про підготовку до G20, а пізніше сказав журналістам, що не братиме участі в саміті, якщо на ньому буде Путін. У серпні Відодо повідомив, що Путін підтвердив йому свою участь, хоча Кремль ніколи публічно не заявляв, чи поїде російський лідер на Балі чи візьме участь по відеозвʼязку.
  • Президент США водночас заявив, що не зустрічатиметься з Путіним на Балі, щоб обговорити війну в Україні, і готовий вести переговори лише про звільнення американських громадян, які перебувають в увʼязненні в Росії, включаючи зірку WNBA Брітні Грінер, у рамках можливого обміну полоненими.

Контекст

Путін зіткнувся з різкою критикою з боку західних лідерів на саміті G20 в Австралії у 2014 році, який відбувся невдовзі після того, як Росія анексувала Крим та почала війну на Донбасі. Тоді він рано залишив саміт.

У липні цього року міністри закордонних інших країн влаштували бойкот очільнику МЗС Росії Сергію Лаврову на міністерській зустрічі G20, писало «ВВС Україна». Частина міністрів закордонних справ відмовилися брати участь у спільній фотосесії разом із Лавровим, і той достроково залишив саміт.

Під час цьогорічних переговорів дипломати очікували, що Путін, ймовірно, скористається можливим продовженням угоди щодо експорту зерна, щоб отримати важелі впливу та домінувати на саміті G20.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні