Категорія
Новини
Дата

Радбез Росії висловився за визнання маріонеткових «республік» ОРДЛО. Путін обіцяє рішення сьогодні

Рада безпеки Російської Федерації підтримала визнання маріонеткових «республік» ОРДЛО. Засідання відбулося під головуванням президента РФ Володимира Путіна. Всі члени Радбезу висловилися за визнання так званих «ДНР/ЛНР». Путін обіцяє, що рішення буде прийнято сьогодні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ці території (ОРДЛО. – Ред.), Україні не потрібні, вважає заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв. Жителі цих територій «жодної підтримки від української влади не отримують».
  • «Тиск буде надзвичайним», вважає Медведєв. Але, за його словами, досвід Південної Осетії та Абхазії показав, що буде важко, але за деякий час ця напруга спаде […]. «Історія показує, що за якийсь час самі прийдуть (Захід. – Ред.), самі запропонують відновити стосунки. Попередній досвід показує, що ситуація буде охолоджуватися», – сказав Медведєв.
  • Держдума уже висловила свою точку зору, сказав спікер В’ячеслав Володін. Ситуація у так званих «ДНР» і «ЛНР» склалася критична, «наше звернення було продиктоване гуманітарними міркуваннями, гинуть люди, що Київ ігнорує Мінські угоди».
  • Голова ради Федерації Валентина Матвієнко від імені РФ теж попросила Путіна визнати «ДНР» та «ЛНР». «Для України це територія, а для нас – громадяни. Найстрашніше, що робить Захід, – намагається зіштовхнути два братські народи. Скільки можна вмовляти? Треба нарешті ухвалювати рішення», – сказала вона.
  • Голова МЗС Росії Сергій Лавров вважає, що цим рішенням (визнання незалежності ОРДЛО. – Ред.) РФ надішле «сильний сигнал всьому російському світу», і додав, що не бачить іншого шляху. Щодо пропозиції дати Заходу два-три дні Лавров сказав, що не бачить у цьому перспектив.
  • На завершення засідання Радбезу Путін зазначив, що питання входження «ЛНР» і «ДНР» до складу Росії не обговорюється і що він ухвалить рішення, чи визнавати ці невизнані території незалежними.

Ключова цитата

«Шановні колеги, я вашу думку почув. Рішення буде прийнято, і прийнято сьогодні», – сказав Володимир Путін.

Цікаві деталі

Засідання Ради безпеки Росії, яке транслювали нібито наживо, могло бути записане раніше, звернула увагу УП. Один з учасників російського Радбезу, міністр оборони РФ Сергій Шойгу нібито у прямому ефірі (за московським часом – 18:30) двічі показав на камеру свій годинник. Вперше на його годиннику було 12:47, вдруге – 13:38.

Наприкінці «трансляції» була ситуація, дуже схожа на «склейку», зазначає видання. В одну секунду камера показала президента РФ Володимира Путіна у двох різних позах.

О 15:40 за московським часом ватажки ОРДЛО попросили Путіна визнати незалежність «республік». Якщо Радбез дійсно був у записі – звернення бойовиків вийшли вже після закінчення «трансляції».

Контекст

15 лютого з офіційною пропозицією визнати незалежність так званих «ДНР» та «ЛНР» до Путіна звернулася Держдума.

Ватажки сепаратистів «ДНР» та «ЛНР» Денис Пушилін та Леонід Пасічник 21 лютого звернулися до Путіна з проханням визнати незалежність маріонеткових «республік». Вони пояснювали це необхідністю «захистити мирних жителів».

Москва нестиме повну відповідальність за руйнування Мінських домовленостей та процесу мирного врегулювання збройного конфлікту на сході України у разі визнання цих незаконних утворень, заявляло МЗС України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні