Категорія
Новини
Дата

Радбез Росії висловився за визнання маріонеткових «республік» ОРДЛО. Путін обіцяє рішення сьогодні

2 хв читання

Рада безпеки Російської Федерації підтримала визнання маріонеткових «республік» ОРДЛО. Засідання відбулося під головуванням президента РФ Володимира Путіна. Всі члени Радбезу висловилися за визнання так званих «ДНР/ЛНР». Путін обіцяє, що рішення буде прийнято сьогодні.

Ключові факти

  • Ці території (ОРДЛО. – Ред.), Україні не потрібні, вважає заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв. Жителі цих територій «жодної підтримки від української влади не отримують».
  • «Тиск буде надзвичайним», вважає Медведєв. Але, за його словами, досвід Південної Осетії та Абхазії показав, що буде важко, але за деякий час ця напруга спаде […]. «Історія показує, що за якийсь час самі прийдуть (Захід. – Ред.), самі запропонують відновити стосунки. Попередній досвід показує, що ситуація буде охолоджуватися», – сказав Медведєв.
  • Держдума уже висловила свою точку зору, сказав спікер В’ячеслав Володін. Ситуація у так званих «ДНР» і «ЛНР» склалася критична, «наше звернення було продиктоване гуманітарними міркуваннями, гинуть люди, що Київ ігнорує Мінські угоди».
  • Голова ради Федерації Валентина Матвієнко від імені РФ теж попросила Путіна визнати «ДНР» та «ЛНР». «Для України це територія, а для нас – громадяни. Найстрашніше, що робить Захід, – намагається зіштовхнути два братські народи. Скільки можна вмовляти? Треба нарешті ухвалювати рішення», – сказала вона.
  • Голова МЗС Росії Сергій Лавров вважає, що цим рішенням (визнання незалежності ОРДЛО. – Ред.) РФ надішле «сильний сигнал всьому російському світу», і додав, що не бачить іншого шляху. Щодо пропозиції дати Заходу два-три дні Лавров сказав, що не бачить у цьому перспектив.
  • На завершення засідання Радбезу Путін зазначив, що питання входження «ЛНР» і «ДНР» до складу Росії не обговорюється і що він ухвалить рішення, чи визнавати ці невизнані території незалежними.

Ключова цитата

«Шановні колеги, я вашу думку почув. Рішення буде прийнято, і прийнято сьогодні», – сказав Володимир Путін.

Цікаві деталі

Засідання Ради безпеки Росії, яке транслювали нібито наживо, могло бути записане раніше, звернула увагу УП. Один з учасників російського Радбезу, міністр оборони РФ Сергій Шойгу нібито у прямому ефірі (за московським часом – 18:30) двічі показав на камеру свій годинник. Вперше на його годиннику було 12:47, вдруге – 13:38.

Наприкінці «трансляції» була ситуація, дуже схожа на «склейку», зазначає видання. В одну секунду камера показала президента РФ Володимира Путіна у двох різних позах.

О 15:40 за московським часом ватажки ОРДЛО попросили Путіна визнати незалежність «республік». Якщо Радбез дійсно був у записі – звернення бойовиків вийшли вже після закінчення «трансляції».

Контекст

15 лютого з офіційною пропозицією визнати незалежність так званих «ДНР» та «ЛНР» до Путіна звернулася Держдума.

Ватажки сепаратистів «ДНР» та «ЛНР» Денис Пушилін та Леонід Пасічник 21 лютого звернулися до Путіна з проханням визнати незалежність маріонеткових «республік». Вони пояснювали це необхідністю «захистити мирних жителів».

Москва нестиме повну відповідальність за руйнування Мінських домовленостей та процесу мирного врегулювання збройного конфлікту на сході України у разі визнання цих незаконних утворень, заявляло МЗС України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні