Категорія
Новини
Дата

Ракетні обстріли та відключення світла обвалили виторг ресторанів та кафе – дослідження Poster

10 жовтня, у перший день масованих обстрілів інфраструктури, виторг кафе та ресторанів України впав на 22%, як порівняти із тим самим днем попереднього тижня. У Києві цей показник сягнув -27%. Такі дані дослідження наводить українська компанія з автоматизації закладів Poster у медіа «Реве та стогне ресторатор».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У середині та наприкінці жовтня показники так і не відновилися: 17–23 жовтня виторг закладів був на 19% менший за виторг 3–9 жовтня. У Києві – на 23%. 
  • Водночас на початку листопада ситуація поліпшилася. Виторг закладів Києва зріс на 6%, як порівняти з початком жовтня, Дніпра – на 5%, Львова – на 15%, Одеси – на 30%. Загалом по країні зростання виторгу на початку листопада на 7%. 
  • Ресторатори зазначають, що наразі виторг дуже залежить від кількості повітряних тривог, наявності світла та води, а також генераторів. Але й останні не завжди панацея. Наприклад, у столичній кав’ярні First Point, попри придбаний генератор, просадка виторгу на початку листопада становила близько 20%, як порівняти із жовтнем.
Як ракетні обстріли та відключення світла вплинули на доходи ресторанів та кафе.

Контекст

Президент Володимир Зеленський заявляв, що з 10 жовтня внаслідок російських ударів 30% українських електростанцій було зруйновано, що призвело до масових відключень електроенергії по всій країні.

Якщо не буде нових обстрілів Росією української енергосистеми, ситуація з енергопостачанням у центральному регіоні, а також у північному, де вона є найскладнішою, поліпшиться протягом наступних декількох днів, заявив цього тижня голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький. За його словами, внаслідок пʼятьох масованих і низки дрібніших ворожих обстрілів ситуація в енергосистемі досі залишається досить складною, особливо у Київському та Харківському регіонах.

«ДТЕК Київські електромережі» додав до графіка відключень світла 10 000 адрес юросіб. Тепер власники бізнесу можуть дізнатися про можливі відключення, просто написавши у вікні пошуку на сайті адресу свого підприємства.

8 листопада уряд звільнив від сплати ПДВ та ввізного мита генератори, електродвигуни, трансформатори та обігрівачі. Це має дещо зменшити ціну на цю продукцію в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні