Категорія
Новини
Дата

Росії знову загрожує дефолт. США заборонили використовувати заморожені резерви для виплат боргів – Reuters

Уряд США заборонив РФ платити за боргами із заморожених резервів, пише Reuters із посиланням на представника американського Мінфіну. Операції банку JPMorgan, який проводив платежі, зупинені.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 4 квітня настав термін виплат РФ за облігаціями на $552,4 млн та $84 млн.
  • РФ заборонили будь-які виплати за борговими зобовʼязаннями в доларах з рахунків американських фінансових установ.
  • Операції банку JPMorgan, який раніше проводив російські платежі, зупинені, повідомили джерела Reuters.
  • Тепер РФ має обрати – використовувати долари, до яких має доступ, для платежів за боргом або ж направити їх на інші цілі, включно з війною в Україні, зазначив представник Мінфіну. 
  • «Росія повинна вибрати між виснаженням цінних доларових резервів, що залишилися, або новими доходами та дефолтом», – зазначив співрозмовник у відомстві.
  • РФ має 30-денний період для проведення платежу.

Контекст

РФ раніше вдавалося уникнути дефолту через те, що Мінфін США дозволяв використовувати заморожені резерви для здійснення купонних виплат за суверенним боргом, номінованим у доларах.

Після введення санкцій валютні активи РФ в юрисдикціях США, ЄС, Канади, Великої Британії та Японії виявилися замороженими. В результаті РФ втратила доступ приблизно до половини резервів – близько $300 млрд.

Золотовалютні резерви РФ з 18 лютого до 25 березня скоротилися на $38,8 млрд, до $604,4 млрд, повідомив російський центробанк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні