Категорія
Новини
Дата

Швейцарія помʼякшить правила експорту зброї, але залишить заборону для України

1 хв читання

Швейцарський уряд хоче мати можливість обійти жорсткий нейтралітет країни та дозволити більший експорт зброї, але збереже заборону на постачання в Україну, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Уряд у Берні зможе скасувати експортні обмеження у «виняткових обставинах» протягом обмеженого часу, якщо це відповідатиме «інтересам зовнішньої політики чи національної безпеки», запропонував Кабінет міністрів. 
  • Законодавці вимагали більшої гнучкості для підтримки швейцарської збройової промисловості, яка відіграє ключову роль у традиціях нейтралітету та самооборони країни.
  • Ще невідомо, чи буде цей крок достатнім, аби переконати Європу, яка збільшує витрати на оборону, прагнучи допомогти Україні відбити напад Росії.
  • Близько трьох чвертей швейцарського експорту зброї йде до Європи. За даними уряду, Німеччина на сьогодні є найбільшим ринком: у 2023 році обсяг закупівель становив майже 170 млн франків.
  • Уряд уже заявив, що не буде використовувати виняток для постачання до Києва. Раніше Швейцарія заборонила Німеччині, Іспанії та Данії відправляти швейцарську зброю до України.
  • В окремому рішенні уряд також зробив кроки для полегшення військової співпраці з Європейським союзом, оголосивши, що рамкова угода про участь включатиме спільні миротворчі місії. Швейцарія стверджує, що така угода не зобовʼязує її брати участь у будь-яких операціях, і натомість вона прийматиме рішення у кожному конкретному випадку.

Контекст

Відповідно до швейцарського нейтралітету, який походить з 1815 року та закріплений договором 1907-го, Швейцарія прямо чи опосередковано не відправляє зброю комбатантам на війні. Діє окреме ембарго на продаж зброї Україні та Росії. Треті країни теоретично можуть звернутися до Берна з проханням про реекспорт швейцарської зброї, що є у них на складах, але у дозволі майже завжди відмовляють.

Швейцарія забороняє продаж зброї країнам, які перебувають у стані війни, і через це швейцарські виробники зброї втратили бізнес навіть на тлі глобального оборонного буму. У 2023 році закордонні продажі впали на 27%, до 697 млн франків ($770 млн).

У 2022 році продажі зброї Швейцарією зросли до $1 млрд, серед основних покупців були країни Близького Сходу, зокрема Катар. Постачання зброї відіграє незначну роль для швейцарської економіки – у 2022 році воно становило лише 0,25% від загального експорту товарів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні