Ілон Маск /ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Суд США скасував виплату Ілону Маску $55 млрд від Tesla. Він може втратити статус найбагатшої людини світу

Ілон Маск Фото ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

Суддя штату Делавер скасувала виплату мільярдеру Ілону Маску $55 млрд як компенсаційного пакета від компанії Tesla, пише Financial Times. У 2018-му автовиробник ухвалив рішення про компенсаційну виплату Маску у формі акцій компанії замість зарплати на посаді гендиректора на десятирічний термін.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Таким чином рекордний пакет виплат Ілона Маска у $55 млрд анульовано судом. Суддя назвала виплату «незбагненною сумою», яка була несправедливою щодо акціонерів.
  • Суддя постановила, що генеральний директор-мільярдер «домінував у процесі» визначення своєї винагороди. «Маск був взірцем «генерального директора-суперзірки»… і домінував у процесі, який спричинив затвердження радою директорів його плану винагород», – написала Маккормік.
  • Наказ Канцлерського суду Делавера у вівторок призвів до падіння акцій Tesla більш ніж на 4%.
  • Якщо рішення не буде оскаржене і план винагород Маска буде скасовано, він втратить опціони на 303 млн акцій Tesla, що становить близько 10% компанії. В результаті його частка залишиться на рівні 13%, що значно нижче за його мету в 25%.
  • Це також може поставити під загрозу статус Маска як найбагатшої людини у світі зі статком у $210,6 млрд станом на 31 січня. За даними Forbes, Бернар Арно, виконавчий директор бренду предметів розкоші LVMH, посідає друге місце у списку.
  • «Ніколи не реєструйте свою компанію в штаті Делавер, – написав Маск після рішення суду. – Я рекомендую зареєструвати компанію в Неваді або Техасі, якщо ви волієте, щоб акціонери вирішували питання».

Never incorporate your company in the state of Delaware

— Elon Musk (@elonmusk) January 30, 2024
  • Захист Маска не зміг пояснити, чому «історично безпрецедентний план компенсацій» був необхідний, щоб мотивувати генерального директора домогтися успіху компанії. За словами судді, Маск не збирався залишати Tesla, і його частка у власності була достатньою мотивацією, щоб тримати його зосередженим на зростанні.

Контекст

Справа повʼязана з рішенням 2018 року запропонувати Маску найбільший в історії пакет винагород для керівника публічної компанії з потенційною виплатою до $55,8 млрд, якщо Tesla досягне певних показників продуктивності.

Згідно з ухвалою, винесеною після тижневого судового розгляду у 2022 році, ця нагорода була «у 250 разів більшою, ніж поточний середній план винагороди колег, і у понад 33 рази більшою, ніж попередній план винагороди Маска».

Деякі акціонери Tesla подали до суду, стверджуючи, що сума компенсації була надмірною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні