Категорія
Новини
Дата

У Росії прибутки гірничодобувної промисловості знизилися на 51% через санкції

Прибутки гірничодобувної промисловості Росії впали більше ніж вполовину через накладені на ключових виробників санкції Заходу. Про це пише Bloomberg із посиланням на розрахунки Sberbank на основі даних Федеральної служби статистики.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У технологічному секторі, звідки масово пішли західні компанії, прибуток упав на 48%.
  • Оптова та роздрібна торгівля постраждали через падіння продажів: прибуток знизився на 13%.
  • Згідно із повідомленням, виробництво, яке особливо сильно постраждало через те, що санкції прибрали основні імпортні компоненти, показало приріст прибутку на 44%, тоді як від транспортування та зберігання прибутки зросли на 168%, а від постачання газу та електроенергії – на 122%.
  • Зазначається, що прибуток російських корпорацій підскочив на 25% у другому кварталі, до 9,5 трлн рублів ($144 млрд за середнім курсом за період).

Контекст

Вторгнення Росії в Україну відкинуло російську економіку на чотири роки назад, відповідно до даних першого повного кварталу після нападу. Рішення президента Володимира Путіна поставило економіку на шлях одного з найтриваліших спадів в історії. За похмурими підрахунками, через війну економіка Росії, що набирала обертів на початку 2022 року, у другому кварталі почала падати.

Сплеск міжнародних санкцій у звʼязку з війною порушив торгівлю та паралізував такі галузі, як автомобілебудування, тоді як споживчі витрати зупинилися. Хоча спад економіки поки виявляється менш стрімким, ніж спочатку побоювалися, Банк Росії прогнозує, що спад погіршиться у майбутні квартали, і не очікує відновлення до другої половини наступного року.

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну світова економіка втратить $1 трлн у 2022 році, писав The Economist. Дані The Economist Intelligence Unit вказують, що найбільше серед країн G20 постраждає ВВП Росії. До кінця 2022 року її економіка впаде на 10% через санкції порівняно з початковою оцінкою зростання в 2,6%. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні