Категорія
Новини
Дата

У Росії заочно заарештували продюсера Роднянського за «фейки» про російську армію

Басманний районний суд Москви заочно заарештував російсько-українського продюсера Олександра Роднянського у справі про поширення «фейків» про російську армію, пише «Медуза».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Також суд заочно арештував режисера Івана Вирипаєва, до цього про кримінальні справи проти Роднянського та Вирипаєва не повідомлялося.
  • Засідання суду щодо обрання запобіжного заходу для продюсера та режисера пройшли 27 квітня. Арешт Роднянського було оскаржено наступного дня. Рішення у справі Вирипаєва набуло чинності 3 травня.
  • За даними російсього «Интерфакса», Роднянському і Вирипаєву заочно предʼявлено звинувачення у «публічному поширенні під виглядом достовірних повідомлень свідомо неправдивої інформації, що містить дані про використання Збройних сил РФ, здійсненому за мотивами політичної, ідеологічної, національної ненависті або ворожнечі або за мотивами ненависті щодо будь-якої соціальної групи (ч. 2 ст. 207.3 КК РФ)».
  • Санкції цієї статті передбачають покарання як у вигляді штрафу до 5 млн руб., так і позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.
  • «Судом за клопотанням слідчого щодо Олександра Роднянського та Івана Вирипаєва обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту заочно. Термін арешту обчислюватиметься з моменту затримання обвинувачених або з моменту їх екстрадиції до РФ», – повідомили «Интерфаксу» у прес-службі суду.
  • Зазначається, що обидва обвинувачені перебувають у міжнародному розшуку.

Контекст

Роднянський, крім свого кінобізнесу, відомий як засновник одного з найбільших приватних телеканалів України «1+1»та колишній гендиректор російської «СТС Медіа», при якому компанія вийшла на американську біржу NASDAQ. Серед його здобутків – чотири номінації на «Оскар» (зокрема за фільми «Нелюбов» та «Левіафан»), а також кінопремії «Золотий глобус» і «Сезар».

Продюсер у перші дні після нападу РФ на Україну засудив російську агресію. Останніми роками він жив і працював у Москві. 20 березня Роднянський заявив, що «у тому вигляді, в якому зараз існує Росія, йому там не місце».

У серпні минулого року Роднянський вийшов зі складу засновників російської кінокомпанії «Нон-стоп продакшн», пише РБК. 99,8% компанії, які раніше належали Роднянському, перейшли Олександру Чуканову, призначеному тиждень тому гендиректором компанії.

У жовтні Міністерство юстиції РФ оголосило Роднянського «іноземним агентом».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні