Категорія
Новини
Дата

Угорщина спростила умови вʼїзду для росіян та білорусів. В ЄС попереджають про ризики національній безпеці

2 хв читання

Рішення Угорщини помʼякшити візові обмеження для російських туристів відчиняє двері шпигунам, і лідерам ЄС слід ухвалити термінові контрзаходи, заявила найбільша політична партія блоку «Європейська народна партія», пише Financial Times.

У ЄС зростає невдоволення Угорщиною через її проросійську позицію. В останні місяці премʼєр Віктор Орбан заблокував рекордну кількість питань зовнішньої та безпекової політики блоку. Країна затримує сім рішень щодо України на суму €6,6 млрд.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Голова «Європейської народної партії» Манфред Вебер у листі голові Європейської ради Шарлю Мішелю заявив, що цей крок дозволить росіянам, які не пройшли перевірку, безперешкодно подорожувати у ЄС, і викликав «серйозні побоювання з приводу національної безпеки».
  • Вебер направив Мішелю листа з проханням порушити це питання на наступному саміті лідерів у жовтні.
  • Він заявив, що необхідність нової імміграційної системи в Угорщині «сумнівна», і попередив, що вона може «створити серйозні лазівки для шпигунської діяльності та потенційно дозволити великій кількості росіян вʼїжджати до Угорщини з мінімальним наглядом, що є серйозною загрозою національній безпеці».
  • Голова Євроради вважає, що ця політика також може полегшити росіянам переміщення Шенгенською зоною, оминаючи обмеження.
  • У листі міститься заклик до лідерів ЄС «вжити найсуворіших заходів для негайного захисту цілісності Шенгенської зони, обмежити ризик безпеки, що вже виник, і не допустити прийняття державами-членами подібних ініціатив у майбутньому».

Контекст

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан викликав негативну реакцію з боку лідерів країн ЄС на початку цього місяця, коли він вирушив до Москви, щоб зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним.

У той час, як Угорщина головує в ЄС до кінця року, інші лідери поспішили заявити, що Орбан не представляє їх у своїх поїздках. Багато країн відтоді відмовилися відправляти своїх міністрів на зустрічі, що проводяться в Угорщині, що спонукало їх перенести зустрічі до Брюсселя.

Згідно з правилами ЄС, національні уряди мають право приймати рішення з питань легальної міграції та дозволів на роботу. Люди з-за меж ЄС, які мають візу ЄС, можуть, як правило, вільно переміщатися Шенгенською зоною, яка охоплює 29 країн, включаючи Норвегію і Швейцарію.

Угорщина цього місяця опублікувала подробиці нової прискореної візової системи для громадян восьми країн, включаючи Росію та Білорусь, для вʼїзду до Угорщини без перевірок безпеки чи інших обмежень. Будапешт включив громадян РФ та Білорусі до програми так званої національної карти – вона видається для охочих працювати в Угорщині на два роки з можливістю продовження. Спеціальної перевірки власників «національної карти» на європейському рівні не проводиться, що вже викликало занепокоєння у сусідів Угорщини, пише DW. Навесні угорський уряд оголосив, що очікує близько 65 000 заробітчан із сімʼями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд