Категорія
Новини
Дата

Україна розраховує залучити від США, Світового банку та інших донорів понад $2 млрд у лютому – Шмигаль

У лютому Україна планує залучити від США, Світового банку та інших донорів понад $2 млрд, повідомив під час засідання уряду премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Минулого місяця Україна отримала від Європейського Союзу та США $4,2 млрд. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • «Цього місяця плануємо залучити від Сполучених Штатів, Світового банку та інших донорів ще понад $2 млрд. Ці кошти потрібні нам на критично важливі видатки: фінансування зарплат та пенсій, освіту та медицину», – сказав Шмигаль..
  • За словами голови уряду, вчора, 13 лютого, у Варшаві розпочалася дискусія з місією МВФ про перспективи підготовки та перегляду Моніторингової програми. «Це шлях до нового етапу співробітництва з Фондом. Розраховуємо на прогрес у переговорному процесі», – додав він.

Контекст

У січні міжнародні резерви України зросли на 5% і перевищили $29,9 млрд, свідчать дані Національного банку. Це сталося завдяки надходженням від міжнародних партнерів, що компенсували чистий продаж валюти Нацбанком для покриття різниці між попитом і пропозицією на ринку. На валютні рахунки уряду в НБУ надійшло $4,3 млрд. Із них $3,3 млрд – від ЄС, $1 млрд – від СIF (через трастовий фонд Світового банку), $71,6 млн – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $65 млн. 

10 лютого уряд затвердив залучення ґранту від Сполучених Штатів у розмірі $6 млрдповідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду. Кошти спрямують на соціальні програми, освіту та медицину. Загалом, за словами Шмигаля, для фінансування дефіциту бюджету Україні цьогоріч потрібно $38 млрд.

За даними уряду, підтверджені Світовим банком потреби у фінансуванні відновлення України у червні минулого року становили $350 млрд, наразі їх оцінено у $600–700 млрд. 

У понеділок, 13 лютого, місія Міжнародного валютого фонду на чолі з Гевіном Греєм розпочинає дискусії з представниками влади України, повідомили у фонді. Мета місії – підготовка Моніторингової програми. ЄС та США підштовхують МВФ до остаточного доопрацювання планів багатомільярдної кредитної програми для України, оскільки вони прагнуть зміцнити фінанси країни, де триває війна, пише Financial Times. Фонд мав зустрітися з представниками України в середині лютого. Представники фонду планували зустрітися з українськими офіційними особами у Варшаві в середині лютого, щоби продовжити обговорення кредиту на суму від $14 млрд до $16 млрд, повідомили офіційні особи, знайомі з ходом переговорів. Мета – закінчити роботу до весни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні