Категорія
Новини
Дата

Українські ІТ-школи випустили понад 600 000 студентів за останні 20 років. ІТ-освіта у цифрах

Українські школи, що навчають ІТ та інших диджитальних професій, за останні 20 років випустили понад півмільйона студентів. Приблизно 96 000 з них – знайшли роботу в галузі. Про це свідчать дані надані 36 школами для великого гіда Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Протягом останніх 20 років 36 українських ІТ-шкіл випустили близько 626 347 студентів у галузях технічного та нетехнічного ІТ.
  • Середній вік української школи – близько 10 років.
  • Найстаріші школи, що продовжують працювати до сьогодні, IT STEP та SoftServe University. Перша була запущена у 1999 році. Другу запустила у 2005-му найбільша за виторгом IT-компанія SoftServe.
  • Наймолодша школа – школа Fullstack-розробників ІТ Brains. Її айтівець Кирило Тураєв запустив у 2022-му. 
  • Близько 96 000 студентів шкіл працевлаштовані. Найбільше школи випускають джунів. 
Українські ІТ-школи випустили понад 600 000 студентів за останні 20 років. ІТ-освіта у цифрах /Фото 1

Контекст

За останні пʼять років ІТ-галузь демонструвала рекордні показники за обсягом IT-експорту. У 2023-му кількість айтівців в Україні зросла ще на 6% і становить 307 600 фахівців, свідчить дослідження IT Research Ukraine 2023.

Найми спеціалістів без досвіду, яких переважно випускають школи, – близько історичного мінімуму. На січень 2024-го на майже 5500 IT-вакансій в Україні претендує понад 89 000 кандидатів, свідчать дані рекрутингового сервісу Djinni. 

Однак криза на ринку праці лише драйвить розвиток шкіл, яких за останні 20 років з’явилося близько трьох десятків, вважає Роман Апостол, CEO та співзасновник Mate academy. Великі гравці запускають partnership-відділи, які працюють із компаніями, щоб швидко пропонувати найкращих випускників, розповідає він. 

Повний гід із переліком 36 українських ІТ-шкіл – шукайте тут

Дисклеймер: після публікації матеріалу додано інформацію про IT STEP.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні