Категорія
Новини
Дата

Віталій Хомутиннік продав свою частку в газовидобувній компанії «Укрнафтобуріння» напередодні націоналізації

Інвестиційний фонд українського бізнесмена Віталія Хомутинніка Cascade Investment Fund, який володів часткою «Укрнафтобуріння», продав усі акції газовидобувної компанії до її відчуження на користь державі. Про це йдеться в тексті Forbes

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Cascade Investment погодили угоду [про вихід із компанії] наприкінці 2021 року, – каже фінансовий директор Cascade Investment Констянтин Вʼюшинський. «Через початок війни вона дуже трансформувалася. В результаті ми вийшли з компанії за суму вдвічі меншу, ніж заходили, але залишився великий апсайд у вигляді нерозподілених дивідендів», – додає він.
  • Пакет продали українському підприємцю, додав Вʼюшинський, не розкривши інших деталей.  
  • Якою була частка Хомутинніка? Єдина відома деталь: у 2016-му бізнесмен розповідав виданню НВ, що йому належить 50% кіпрської компанії Deripon Commercial Ltd, яка володіє 44,9% акцій УНБ. Решта в Deripon, за словами Хомутинніка, була у Ігоря Коломойського. Серед інших акціонерів також була британська JKX Ukraine B.V. (Нідерланди), якій належало 10% УНБ. Свої 20% материнської JKX Oil&Gas Хомутиннік продав ще у 2020 році. 
  • За оцінкою Forbes, на квітень 2023-го, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн. Прибуток компанії у 2022-му – 3,8 млрд грн, виторг – 9,7 млрд грн. Порівняно з 2021 роком прибуток знизився на третину, виторг – на чверть. Співвласниками «Укрнафтобуріння» з середини нульових були Ігор Коломойський, Хомутиннік та Павло Фукс.
  • Cascade Хомутинніка досі належить 50% у компанії «Укргаз Інвест», яка працює на умовах договору про спільну діяльність з тим самим УНБ. Друга половина – у колишнього депутата Ігора Абрамовича. За перше півріччя 2023-го компанія задекларувала 17,1 млн грн доходу і 4,7 млн грн чистого прибутку, свідчать дані YouСontrol.

Контекст 

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права УНБ по справі нібито незаконної передачі Сахалінського родовища до приватних компаній, що розслідується з 2014 року. 23 травня УНБ передали «Укрнафті», яку нині контролює держава. 

«Укрнафтобуріння» видобуває паливо на багатому Сахалінському родовищі у Харківській області. «Ефективніше за нас ніхто не бурить», – казав у 2021 році СЕО Михайло Бакуненко. Результат 2021-го – 691,3 млн кубометрів газу. Більше – тільки у «Нафтогазвидобування» Ріната Ахметова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні