Категорія
Новини
Дата

Як оцінюватимуть збитки за зруйноване війною майно підприємств. В уряді розробили спеціальну методику

Мінекономіки та Фонд державного майна розробили проєкт методики визначення збитків, завданих підприємствам через російську агресію.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Розрахунок здійснюватиметься за такими категоріями втрат: обсяг реальних збитків майна; упущена вигода, яку підприємство втратило через неможливість продовження діяльності; обсяг витрат для відновлення майна та майнових прав, що зазнали руйнівного впливу внаслідок збройної агресії. 
  • Оцінювання здійснюватимуть незалежні експерти на підставі вихідних даних (документів підприємства, які відповідають характеристикам майна), результатів огляду постраждалого об’єкта (або фото-, відеоматеріалів, супутникових знімків), а також на основі даних про ринкову вартість такого майна.
  • Для підтвердження факту знищення обʼєктів унаслідок військової агресії підприємці мають підготувати пакет документів.
  • Збитки, визначені за методикою, можуть бути використані для відкриття кримінальних проваджень проти агресора, подання підприємствами заяв про компенсацію, а також для позовів до міжнародних судових інстанцій.

Контекст

Обсяг прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури збільшився до $108,3 млрд, або 2,9 трлн грн, підрахував KSE Institute. 

Загалом від початку війни пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 388 підприємств, 43 700 одиниць сільськогосподарської техніки, 1991 магазин, 511 адмінбудівель, 18 цивільних аеропортів, 105 200 легкових авто, 764 дитсадки, 634 культурні споруди, 27 торговельних центрів, 28 нафтобаз.

Обсяг непрямих втрат галузей теж зріс – на $1,8 млрд, та попередньо оцінюється у $128,8 млрд, або 3,7 трлн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні