Категорія
Новини
Дата

Зеленський чекає від ЄС скасування обмежень на імпорт української агропродукції

Президент Володимир Зеленський очікує, що ЄС із 15 вересня скасує обмеження на імпорт української аграрної продукції. Наразі транзит також ускладнений, сказав він на брифінгу 28 червня після переговорів із президентом Польщі Анджеєм Дудою та президентом Литви Гітанасом Наусєдою в Києві, повідомила пресслужба Офісу президента.

Ключові факти

  • «Це важливий для нас момент. Особливо, коли Росія блокує нашу зернову ініціативу, ми повинні мати можливість як мінімум транзиту», – наголосив Зеленський, якого цитує пресслужба Офісу президента.
  • Він також заявив, що наразі транзит української продукції територією ЄС також ускладнений. «Але все ж таки це питання виходить за межі двосторонніх відносин України та Польщі – це питання вже винесено на рівень ЄС», – заявив Зеленський.
  • «Ми подивимось, як усе буде розблоковано. Але шановна пані Урсула фон дер Ляєн пообіцяла мені особисто, що після 15-го не може бути продовження блокування. Будемо вірити в це», – зазначив він.
  • Дуда зі свого боку зауважив, що є певні рішення щодо забезпечення більш вільної торгівлі, але ще залишаються питання, які мають бути впорядковані, що потребує часу. Він сподівається, що після опрацювання відповідних механізмів заборони будуть скасовані якнайшвидше.

Контекст

Починаючи з 15 квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн та активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного Регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

11 травня Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія звернулися до Єврокомісії з закликом запропонувати механізми захисту для аграріїв від напливу агропродукції з України.

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини.

Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС.

НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» й обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць.

26 червня Єврокомісія повідомила про затвердження пакета підтримки у розмірі €100 млн для фермерів Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Обмеження на імпорт української агропродукції до пʼяти країн планують скасувати поетапно до 15 вересня. Але не всі країни ЄС підтримують таку, позицію. Зокрема, Румунія планує просити ЄС продовжити обмеження до кінця року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні